De ervaring om mee te spelen in voorstellingen van De Vrijstaat
18-04-2019 | Interview

Vanaf kleins af aan speelt Jimmie al mee in de voorstellingen van De Vrijstaat. Het begon met acteren, maar is later uitgegroeid naar het maken van muziek waar hij veel passie voor heeft. Momenteel werkt Jimmie aan muziekstukken met de band voor de voorstelling PARADE PAARD die te zien is in juni bij Podium Hoge Woerd. “Ik kijk nu alweer uit naar het gevoel van spelen in een voorstelling van De Vrijstaat.”

Tien jaar geleden begon het allemaal bij de voorstelling De Wildheid van de Koe. “Ik was nog heel klein en had ook geen vaste rol. Ik heb me er toen een beetje in geworsteld, zodat ik mee kon doen in de laatste scène.” In 2012 kwam De Vrijstaat met de voorstelling Zwijnenstal. “Hier deed ik auditie voor op school. Ik had daarvoor al meegespeeld bij de vorige voorstellingen, maar het hele proces van de repetities niet meegemaakt. Dat was wel iets wat ik heel graag wilde.” Ook voor de voorstelling Stormvogels kwam De Vrijstaat langs op school. “Toen deed ik één van de acteursrollen, Dijs de paradijsvogel. Muziek nam daarna mijn leven over, dus besloot ik om muzikant te worden. Ik heb uiteindelijk de muziek verzorgd in de voorstellingen en meegespeeld in de bands.”

Samenwerking tussen acteurs en bandleden
Het samenwerken met de acteurs en bandleden op De Vrijstaat was telkens een terugkerend proces waar Jimmie van heeft geleerd. “Hierdoor leerde ik hoe makkelijk je de dynamiek ontdekt in een band en hoe je moet samenwerken. Ik heb ook een aantal connecties gelegd, waarvan ik nooit had gedacht dat het samenspelen goed werkte en klikte.” Met de bandleden heeft Jimmie ook echte vriendschappen opgebouwd. Naast het feit dat het erg leerzaam is om samen te werken, houd je er ook goede vrienden aan over.

Repeteren
Kenmerkend aan een Vrijstaat voorstelling noemt Jimmie de gelaagdheid. “Het zijn familievoorstellingen, maar er zitten zoveel lagen in. Elke keer kom je achter nieuwe dingen en dat maakt het zo mooi dat het voor iedereen toegankelijk is, van jong tot oud.” Dit jaar is de band samengesteld door Jimmie, waarvan hij weet dat het hele goede muzikanten zijn. “We beginnen met een uurtje koffie drinken en kletsen, daarna beginnen we met de opstelling en we bespreken wat er concreet moet gebeuren. Vervolgens gaan we aan de slag met onze ideeën om deze uit te jammen.” Iedere groep oefent hun eigen stuk en later komt dat tijdens de repetities allemaal samen. Dan is het een mooi geheel en zie je hoe alles perfect samenkomt.

Optreden
Het meespelen in De Vrijstaat-voorstellingen noemt Jimmie super leuk. “Het is iets waar ik voltijd mee bezig wil zijn. Het repetitieproces is leuk, maar als je eenmaal in dat theater bent, dan wordt dat je eigen huis. Het is hard werken, maar tegelijkertijd ook kalmerend. Alles valt op dat moment samen en dat geeft veel energie.” Staan op het podium en het eindresultaat van het creatieve proces tonen is een belangrijk moment voor Jimmie. “Iedereen in de band is hartstikke goede vrienden en dat gezamenlijke gevoel van we gaan dit doen en we staan hier als een rots, dat dringt altijd tot me door.”