9+THEATERACADEMIE2018-2019
Home > Activiteiten > TheaterAcademie voor kinderen en jongeren > TheaterAcademie seizoen 2018-2019

TheaterAcademie seizoen 2018-2019

Het is zover! De Vrijstaat TheaterAcademie is van start gegaan. Voor kinderen en jongeren die het theatervak in de praktijk willen leren bieden wij een traject waarin je toewerkt naar een theatervoorstelling waar je onderdeel gaat uitmaken van een professionele cast.

Jaartraject voor kinderen

Ben je 9-12 jaar? Dan kun je je opgeven voor het jaartraject. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers.

Theaterweek voor jongeren

Ben je 12-16 jaar? Dan kun je je opgeven voor de Theaterweek in de meivakantie. Vijf dagen werk je samen met een danscoach van De Dansers aan scènes en performancers voor PARADE PAARD.

Praktische informatie Theaterweek

Leeftijd
12-16 jaar

Data Theaterweek
maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei

Tijden
10:00 – 17:00 uur*

Data voorstellingen
7 t/m 12 juni 2019

Locatie lessen
de boerderij van De Vrijstaat*

Kosten
175 euro (inclusief lunch)**

*de week voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm montage en (generale) repetities. Ook wordt er dan in Podium Hoge Woerd gerepeteerd.

** Deelnamekosten kunnen (deels) worden betaald met budget van de U-pas

Benieuwd naar meer achtergrondinformatie over onze TheaterAcademie?

CHECK HET HIER
Theaterweek (12+) in de meivakantie

Voor jongeren die theater door hun bloed voelen stromen!

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die onderdeel uit willen maken van onze Vrijstaat Theaterfamilie, hebben we een intensieve trainingsweek in de meivakantie. Vijf dagen lang werk je met Christoph Eberl, dansdocent van De Dansers, aan dynamische scènes en performances voor de spannende circusvoorstelling PARADE PAARD.

Ontwikkel je lichaam als instrument, train je scène gevoel, oefen je stem en haal de performer in jezelf naar boven. Op De Vrijstaat TheaterAcademie nemen we je ambities serieus en werk je samen met kunstvakstudenten, jonge professionals en oude rotten in het vak.

Let op: er is plek voor max. 12 deelnemers.

Daphne de Bruin (theatermaker en artistiek leider van De Vrijstaat): “Ieder jaar maakt De Vrijstaat een theaterproductie. De professionele cast wordt aangevuld met kinderen, jongeren en kunstvakstudenten die allemaal een rol spelen in de voorstelling. Dit jaar kunnen jongeren die hun dans en performance skills willen ontwikkelen samen met ons de vloer op. Tijdens de Theaterweek werk je aan een vijftal scènes die je ontwikkelt met de danscoach. Trainen, dansen, repeteren en kennismaken met de cast en crew van de voorstelling: het komt allemaal aan bod tijdens deze Theaterweek.”

De Theaterweek (12+) is van maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei (meivakantie), dagelijks van 10 tot 17 uur. Je speelt de voorstelling PARADE PAARD van 7 t/m 12 juni in Podium Hoge Woerd.

Benieuwd hoe het is om mee te spelen in een Vrijstaat-voorstelling?

CHECK HET INTERVIEW MET JIMMIE
TheaterAcademie (9+)

Kinderen van 9-12 jaar die graag theater maken kunnen zich inschrijven voor een jaarprogramma. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. (november – juni). Deze lessen en repetities worden verzorgd door de professionals van de cast en werken toe naar de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat. Van basistechnieken en elementaire toneeltraining tot personage- en sceneontwikkeling; in dit jaartraject leer je de kneepjes van het vak.

De lessen
In het eerste blok krijg je elementaire spellessen en werk je aan je basisvaardigheden. Je leert je lichaam als je belangrijkste instrument kennen via fysieke trainingen, oefeningen en improvisaties.

Tijdens het tweede blok staat het ontwikkelen van personages en scenes centraal. Je gaat dan aan de slag met het thema van de voorstelling en gaat gezamenlijk invulling geven aan de scenes waarin je mee gaat spelen en die onderdeel vormen van de eindvoorstelling.

In het laatste blok repeteer je met de professionele acteurs en de regisseur samen aan de voorstelling. Uiteindelijk komt alles samen in de montageweek die voorafgaat aan de voorstellingenreeks.

Praktische informatie seizoen 2018-2019

Leeftijd
9-12 jaar

Tijdstip
vrijdagmiddag van 15:00 tot 17:30 uur*

Data lessen:
BLOK 1: 9, 16, 23, 30 november, 7, 14 december, 11, 18 januari
BLOK 2: 25 januari, 1, 8, 15, 22 februari, 8, 15, 22 maart
BLOK 3: 29 maart, 5, 12 april, 10, 17, 24, 31 mei, 7 juni (generale)

Tijdens schoolvakantie is er geen les.

Data voorstellingen
7 t/m 12 juni 2019

Locatie lessen
de boerderij van De Vrijstaat*

Kosten
360 euro**

*de week voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm montage en (generale) repetities. Ook wordt er dan in Podium Hoge Woerd gerepeteerd.

** Deelnamekosten kunnen (deels) worden betaald met budget van de U-pas

PARADE PAARD

De kinderen en jongeren van de TheaterAcademie spelen samen met professionele acteurs in de 10de fabuleuze theatervoorstelling van De Vrijstaat. PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt met opzwepende dressuur, dierlijke acrobaten en illusionistische trucs. PARADE PAARD vertelt het mythische verhaal van een paardenfamilie die alles in de strijd gooit om de Heilige Boom te verdedigen. Maar helaas staat de boom op het plein van een weeshuis waar een strenge directrice de scepter zwaait. Leef mee met de jonge held Remi die vanuitz ijn rolstoel de wereld én het hart van de jonge Merrie verovert.


De cast

De rollen van Remi en Merrie worden gespeeld door jonge acteurs Eileen Graham en Yari van der Linden, die pas zijn afgestudeerd aan de Acteursopleiding van de HKU. Actrice Eleni Andreas-Achilleos speelt dit jaar de rol van Directrice van het Weeshuis. Zij speelde al drie keer eerder mee in een Vrijstaat-voorstelling en geeft ook de theaterlessen in het eerste blok van de TheaterAcademie. Daphne de Bruin is dit jaar te zien in de rol van het indianenpaard Indy Dageraad.

Daphne is naast artistiek directeur van De Vrijstaat al dertig jaar als theatermaker actief. Zij speelt, schrijft en regisseert en heeft al meer dan 50 theatervoorstellingen gemaakt. Veel van deze voorstellingen maakte zij met schrijver/regisseur Paul Feld, die ook dit jaar weer voor de tekst en regie van de voorstelling zal zorgen. Daphne geeft de lessen tijdens het tweede blok van de TheaterAcademie en Paul Feld zal als regisseur vooral in het derde blok aanwezig zijn.

De band die de live muziek bij de voorstelling gaat maken wordt o.a. gevormd door studenten van het Conservatorium, Musician 3.0. Mees Vervuurt en Jimmie Feld waren al eerder als muzikant bij de fabuleuze voorstellingen betrokken en zijn nu doorgestroomd naar het kunstvakonderwijs. Sidney Harnisch maakte vorig jaar onderdeel uit van de BLAFFEN! band en staat ook dit jaar weer met ons op de vloer. Zij starten komend jaar met een muziekopleiding. Ook Erwin Eigenraam is onderdeel van de PARADE PAARD-band.


De kinderen van de basisscholen die mee gaan spelen in PARADE PAARD horen bij de Paardenfamilie, net als Indy en Merrie. Zij krijgen de rol van Little Ponies.

Leerlingen van de TheaterAcademie spelen de kinderen uit het weeshuis. De leerlingen van de 12+ groep werken met dansdocent Christophe Eberl van De Dansers. Zij zullen zich vooral richten op de fysieke en dynamische acts in de voorstelling.

Kim van der Zijde komt als theatervormgever het artistieke team verstreken. Kim ontwerpt de decors en de kostuums voor de voorstellingen. Zij woont in de Kersenboomgaard, de atelierwoningen in Leidsche Rijn. Kim ontwierp ook voor BLAFFEN! en De Nacht van de Kakkerlak het toneelbeeld.

Charlie Feld ontwerpt het licht en het geluid bij de voorstelling. Hij is dit jaar afgestudeerd aan de HKU- Audio Visuele Media en maakt ook de foto’s en de video’s die bij PARADE PAARD gemaakt zullen worden.