Het is zover!

“Deze maand lanceren we onze Radio Vrijstaat en gaan we ons storten op het maken van podcasts. Er zijn van die dingen die al heel lang op je verlanglijst staan maar waar je op de een of andere manier niet aan toe komt. En dan ineens is de tijd rijp en verhuist het van het ideeën-plankje naar de to-do-list en voor je het weet staat het op je programma.

Ik ben een echte luisteraar. In de auto staat mijn radio altijd aan en ik laat het nieuws van de dag langzaam binnenkomen. Want dat is het fijne van luisteren, het kost tijd. Je luistert naar mensen die vertellen wat ze hebben meegemaakt, wat ze vinden, hoe ze iets ervaren en je komt heel dicht bij ze. En terwijl zij met woorden vorm geven aan een gebeurtenis, ontstaan in mijn hoofd de plaatsjes. Als je luistert wordt je eigen knop van verbeelding opengezet en vertaal je hetgeen wat je hoort naar beelden in je hoofd. In het luisteren naar de radio vind ik de ruimte om mij de verhalen ‘eigen’ te maken, om mij via mijn eigen fantasie te verbinden aan wat er wordt gezegd.

Een aantal jaren geleden sprak ik met een Engelse toneelschrijver die vertelde dat er daar, op de BBC, heel veel hoorspelen op de radio zijn. Dat er een rijke traditie is in het schrijven en acteren voor dit genre is dat er heel veel luisteraars zijn die verslingerd zijn aan het volgen van series op de radio. Op dat moment wist ik het; ik wil hoorspelen maken! Als theatermaker en toneelschrijver was ik onmiddellijk getriggerd en zag ik de mogelijkheden met de seconde groeien. Want stel je voor, je hebt niets anders nodig dan een verhaal, de voorstelling speelt zich verder volledig af in het hoofd van de luisteraars.

Met de toenemende populariteit van de podcast kwam het radio maken ook ineens binnen handbereik. Je maakt en luistert de programma’s waar en wanneer jij het wil en de techniek, daar draaien we onze hand ook niet meer voor om. Dus hebben wij twee podkisten aangeschaft, volgen we met ons hele team een cursus podcasts maken en transformeren wij het Gebouw tot Radio Vrijstaat met twee ingerichte studio’s voor nieuwsprogramma’s en hoorspelen. Met onze twee programma’s Berichten uit De Vrijstaat en Verhalen uit de Vrijstaat zenden wij vanaf nu rechtstreeks jouw hersenpan in!

Een krachtig, prachtig en fabelachtig 2020 gewenst!”

 

Daphne de Bruin (artistiek directeur)

Nieuwsgierig geworden? Lees meer over de digitale werkplaats ‘Radio Vrijstaat’.

Over Radio Vrijstaat!