In de klas: Radio Vrijstaat
Digitale werkplaats waar jongeren leren zelf podcasts te maken

Radio Vrijstaat is een werkplaats waar jongeren leren zelf podcasts te maken. Met twee complete (mobiele) radiosets maken we op locatie op een snelle en laagdrempelige manier radio. Vaardigheden zoals presenteren, stem-acteren, interviewen, nieuwsverslaggeving etc. komen volop aan bod. Ook is er aandacht voor technische vaardigheden zoals geluidsmontage, jingles maken of soundscapes samenstellen.

Het programma van Radio Vrijstaat wordt voorbereid in de klas. De leerlingen bedenken de inhoud en stellen aan de hand hiervan het radioprogramma samen. Je kunt hierbij onze voorbereidende lesbrief gebruiken.

Zodra de inhoud vorm heeft, komt onze educatiemedewerker met een complete radiosetup naar school. Er is ruimte om het hele programma nog een keer door te nemen en feedback te krijgen op de presentatie. Aan het einde van de workshop wordt de radio-uitzending opgenomen. Na afloop krijgt de school de podcast toegestuurd.

Radio maken kan worden gekoppeld aan diverse vakken. Binnen het vak Nederlands kan het gekoppeld worden aan spreekvaardigheid, binnen het vak muziek aan het schrijven van een jingle of soundscape en binnen het vak geschiedenis of maatschappijleer aan de inhoud van het radioprogramma. Radio Vrijstaat is een krachtige tool die op veel manieren kan worden ingezet, zowel binnen de school als daarbuiten. In een wereld waar de beeldcultuur dominant aanwezig is, laten wij de mogelijkheden zien van het gesproken medium.

Radio maken in de bieb

Kom nu radio maken in de bieb! In samenwerking met Bibliotheek Utrecht bieden wij een complete workshop Radio Maken voor groepen tot 30 leerlingen. Boek in 2020 voor het speciale kennismakingstarief van slecht 150,-!

LUISTER DE PODCASTS TERUG

Doelgroep 
Alle leerjaren
Programma
Workshop Radiomaken plus voorbereidende lesbrief (2 lesuren van 50 minuten)
Extra
Docentenworkshop Radio maken
Discipline
Digitale media
Locatie
Op locatie of op De Vrijstaat

Vraag vrijblijvend een offerte aan Naar het educatie-overzicht