De Vrijstaat start nieuw jongeren project
18-04-2019 | Interview

UTRECHT – Vrijdag 19 juli ging de voorstelling Meisje is nog niet af van Jip van Santen in première op De Vrijstaat. Jip (17 jaar) is de Kunstenaar in Huis JONG voorjaar 2019 van De Vrijstaat. Met hulp van een schrijf- en spelcoach heeft zij een solo voorstelling gemaakt over haar depressie. “Nu maak ik iets waar ik echt trots op ben. Het is helemaal van mij, maar ook heb ik met professionals gewerkt.”

Al van jongs af aan wilt Jip actrice worden. In 2013 doet ze mee met de voorstelling Freak Show tijdens de KinderKunstCamping van De Vrijstaat en met 15 jaar volgt ze een acteercursus bij Kemna. Daar leert ze over toneel, tekst, improvisatie en werken met een regisseur. Ze verbreedt haar horizon en doet ervaring op. Van de docenten krijgt Jip pittige feedback en ze worstelt om daarmee om te gaan.

Als Jip in februari Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat) over het project Kunstenaar in Huis JONG spreekt, zit ze middenin haar depressie. Jip: “Ik ben een gevoelig persoon en trek mij dingen snel persoonlijk aan. Ik zat met grote vragen over volwassen worden, studie kiezen, op jezelf wonen. Ook het verwerken van de dood van mijn oma speelde wellicht een rol. Ik ging mij steeds naarder voelen en had een negatief zelfbeeld.”

Het project Kunstenaar in Huis JONG biedt Jip de kans om zich te focussen op haar passie: acteren. In haar voorstelling verwerkt ze de druk die ze op zichzelf legt, dat ze geen fouten mag maken en dat ze de mening van anderen belangrijker maakt. “Aanvankelijk was het mijn doel om de voorstelling te maken en dat het dan weer goed met mij zou gaan. Maar zo werkt het niet. Het leven is een grote leerweg met ups en downs. Je moet proberen te genieten van de weg.”

Ook nu vindt Jip het spannend om feedback te krijgen van Daphne (haar schrijfcoach) en Gabby Bakker (haar spelcoach). De voorstelling is ook nog eens heel persoonlijk. “Ik heb inmiddels geleerd om met afstand naar mijn eigen werk te kijken. Iedere bespreking gaat dat iets makkelijker. Ook weet ik nu dat ik dit soort angsten juist onder ogen moet komen.”

Jip is blij met de alle hulp die ze dankzij Kunstenaar in Huis Jong kan krijgen. “Je mag groots denken: decor, kostuums, professionals die je helpen. Ik heb het meeste gehad aan durven doen. Ik vind de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt misschien nog wel belangrijker dan mijn ontwikkelingen op het gebied van theatermaker.” In de toekomst wilt Jip van acteren haar beroep maken en graag een voorstelling spelen met haar vader (acteur Noël van Santen).

Ben jij 16 jaar of ouder en wil jij de volgende stap maken met jouw creatieve idee? Volg dan Jips advies: “Gewoon doen! Je raakt niets kwijt, je kunt er alleen maar van leren!”