12+WERKPLAATSEN
Home > Scholen > Voortgezet onderwijs > Radiowerkplaats

Radiowerkplaats voor jongeren

Met de komst van internet is het nieuws 24 uur per dag toegankelijk geworden. Maar helaas heeft ook het ‘fake news’ de kans aangegrepen voor een opmars. Door radio te maken begrijpen leerlingen beter hoe media gemaakt wordt en hoe media de werkelijkheid kunnen kleuren. Al doende leren zij kritisch te kijken naar informatie. Bovendien is er geen betere taalvaardigheidstraining dan radio maken: naast spreek- en luistervaardigheid, zijn voor een goede radioredactie lees- en schrijfvaardigheden net zo belangrijk!

Werkplaatsen
Samen met VO-scholen in Utrecht ontwikkelen we een nieuw traject binnen De Vrijstaat: werkplaatsen voor Voortgezet Onderwijs. De werkplaatsen zijn erop gericht om kunstlessen buiten de deuren van de school in een inspirerende omgeving samen vorm te geven. Elke werkplaats heeft een eigen karakter, waar een jaar lang een kunstenaar aan wordt verbonden. Door te werken met een kunstenaar als meester leren de leerlingen om te onderzoeken, te mislukken en procesgericht te werken naar een professioneel eindproduct.

Radiowerkplaats
Eind 2020 zijn we samen met Academie Tien gestart met de Radiowerkplaats. Dit programma staat ook open voor andere scholen. Willen jouw leerlingen samen met anderen podcasts maken of radio maken? Stuur een mail naar: lotte@devrijstaat.nl Bij genoeg interesse helpen wij hen een radioredactie te vormen.

Praktische informatie

Leeftijd
De Radiowerkplaats is geschikt voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Locatie
De Radiowerkplaats is op het terrein van De Vrijstaat.

LUISTER JE EIGEN UITZENDING TERUG

Heb jij meegedaan met de Radiowerkplaats en kun je niet wachten om je eigen gemaakte uitzending te delen? Klik dan snel verder.

GA NAAR DE UITZENDINGEN
SAMEN MET

De Radiowerkplaats wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Wijkbureau Leidsche Rijn en Fonds voor Cultuurparticipatie. De animatiefilmpjes zijn gemaakt door Judith de Haan en de jingles door Jimmie Feld.