Home > Kinderen > Jongeren

Aanbod voor jongeren op De Vrijstaat

Met de groei van Leidsche Rijn groeit De Vrijstaat mee. Nu de jongste generatie kinderen hier in Leidsche Rijn groot is geworden, is aanbod voor jongeren en jonge makers nog belangrijker geworden in ons programma. Met de ondertitel kunstwerkplaats voor Jong Utrecht zijn wij een thuishaven voor de nieuwe generaties in het jongste deel van Utrecht.

Op De Vrijstaat KunstAcademie, De Vrijstaat TheaterAcademie, de kunstvakantieweek en in De Vrijstaat Theaterfamilie zijn activiteiten gericht op jongeren van 12+. Voor VO scholen bieden wij educatieve trajecten in de vorm van masterclasses of ‘leerwerkplaatsen’ in diverse kunstdisciplines.

Werkplaats

Met ons Kunstenaar in Huis JONG programma bieden wij een open werkplaats voor 16+ jongeren die het kunstenaarschap omarmen en hun eigen projecten willen realiseren. In samenwerking met diverse afdelingen van de HKU biedt De Vrijstaat de mogelijkheid voor jonge makers om als landingsplaats en springplank te fungeren.

Op De Vrijstaat kiezen we voor een keten van talentontwikkeling waar kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar steeds door kunnen stromen naar activiteiten en mogelijkheden om door te groeien en om de eigen identiteit als kunstenaar steeds verder te ontwikkelen.

Vanuit onze werkwijze van meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat een inspirerende en dynamische omgeving, waarin het mogelijk is om steeds vanuit een andere rol betrokken te zijn bij onze activiteiten.

Voor jongeren hebben wij:

Leerwerkplaats/Stage

Vanaf september 2019  is er nog plaats voor stagiair(e)s Productie. Voor stages educatie en communicatie is er volgend jaar weer ruimte. Meer informatie? Klik hier. Interesse? Mail je motivatie, cv en beschikbaarheid naar info@devrijstaat.nl  

MEISJE_IS_NOG_NIET_KLAAR_SERIE-27 (Large)
VrijSpraak - jongeren aan het woord

De Vrijstaat is een kunst- en cultuurhuis voor Jong Utrecht. Kinderen en jongeren uit het jongste stadsdeel van Utrecht kunnen bij ons terecht. Maar met de toename van het aantal jongeren in Leidsche Rijn voelen wij nu de mogelijkheid en urgentie om onze jongerenprogramma voor de leeftijd 12-24 jaar te laten groeien.

Vanaf 2020 zullen wij ons programma verder uitbreiden om jongeren en jonge makers op De Vrijstaat te laten landen. Onder de titel VrijSpraak ontwikkelt De Vrijstaat een bijzonder jongerenprogramma dat de komende jaren uitgerold zal worden, waarmee we jongeren letterlijk aan het woord laten!

VrijSpraak draait om taal. Taal is een manier om je letterlijk en figuurlijk mee uit te drukken, een mogelijkheid om je stem te laten horen. De manier waarop we die taal bewust hanteren en in een vorm gieten, maak het tot een kunstvorm. We laten de taal vliegen in poëzie, we geven ons bloot in een song, we uiten onze woede in een rap of verbinden het persoonlijke aan het politieke in ‘spoken word’. Maar zelf nog dichterbij, in het schrijven van een dagboek, het sturen van een brief of het plaatsen van een post op social media; taal is ons eerste instrument om ons te laten horen, om je aanwezigheid kenbaar te maken.

Houd deze website in de gaten of volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van workshop en masterclasses spoken word, poetry cafe’s, songwriting en podcasten!

KUNSTENAAR IN HUIS JONG
Muziek, theater, fotografie of beeldende kunst… Waar droom jij van? 

Wil jij je eigen kunstproject realiseren? De Vrijstaat kan jou daarbij helpen. Door middel van coaching, werkruimte en (financiële) ondersteuning. Ben jij ouder dan 16 jaar en wil je de volgende stap maken met jouw creatieve idee? Pitch dan vóór 1 juli jouw kunstproject en wie weet selecteren wij jou om dit plan op De Vrijstaat uit te voeren!

voorstelling Kunstnaar in huis JONG De Vrijstaat
NULpunt3

De Vrijstaat NULpunt

In het najaar van 2018 startte De Vrijstaat een bijzondere nieuwe samenwerking met de opleiding Musician 3.0 van HKU. Gedurende 5 avonden verdeeld over het jaar hebben studenten van deze conservatoriumopleiding De Vrijstaat bezet.

In de Wagenschuur, de Achtertuin, de Woonkamer of op de Deel: onze locatie dient als inspiratieplek voor jonge muziekmakers die graag van zich laten horen. Cross-overs tussen disciplines, onverwachte performances, een hartverscheurend liefdesduet of scheurend harde muzikale botsingen: in NULpunt omarmen we iedere theatrale ontmoeting.

De Vrijstaat biedt hiermee een podium voor jonge Utrechtse kunstenaars en creëert ruimte voor de kunst van de toekomst. Welkom op De Vrijstaat NULpunt!

Ook het komende seizoen is Nulpunt regelmatig op De Vrijstaat te zien en te horen.

KLUB19

KLUB19 is een community voor jongeren die wonen of naar school gaan in Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern, en die geïnteresseerd zijn in muziek, dans, theater, games, nieuwe media en meer! Op facebook.com/KLUB19 vind je nieuws, aankondigingen, winacties van activiteiten in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

KLUB19 is het jongerenplatform van de wijkcultuurhuizen De Vrijstaat en Cultuur19 en poppodium Azotod. Met deze culturele organisaties proberen wij aansluiting te zoeken bij de vragen die vanuit de jongeren in Leidsche Rijn leven op het gebied van kunst en cultuur. Met een vaste crew van jongeren creëren wij mogelijkheden voor jongeren om vorm te geven aan hun eigen plannen en initiatieven.

Via maandelijkse hang-outs, georganiseerd door de KLUB19 coördinator, krijgt het programma steeds frisse input voor evenementen en activiteiten die grassroot ontstaan of aansluiten bij de programma’s van de organisaties. KLUB19 is het podium en de backstage van jongeren in Leidsche Rijn. Check de Grote Prijs van Leidsche Rijn, Clubnights en DJ Contest en Young City Vibes!

De Grote Prijs van Leidsche Rijn

Deze bandwedstrijd vol jong en aanstormend talent, vindt ieder jaar in november en december plaats. In drie zinderende voorrondes strijden beginnende bands met elkaar om die felbegeerde plek in de finale. Er zijn fantastische muziekprijzen te winnen, die beginnende bands verder op weg helpen, zoals studiotijd bij Studio Moskou, een optreden bij Azotod, bandcoaching, een masterclass song writing en nog veel meer!

De Grote Prijs van Leidsche Rijn is een initiatief van KLUB19 en wordt georganiseerd om een bandcultuur in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern een impuls te geven.

Check hier alle actuele informatie over de Grote Prijs van Leidsche Rijn