Home > Kinderen

De Vrijstaat voor kinderen

De Vrijstaat biest een ruim aanbod voor kinderen, van korte workshops tot langdurige (jaar)programma’s. Van koken tot beeldende kunst en van theater tot creatieve workshops: iedereen kan er zijn hart ophalen.

 

Kinderen die graag op het podium staan kunnen zich opgeven voor De Vrijstaat TheaterAcademie (10+) . Zij werken gedurende het jaar toe aan een optreden in één van onze fabuleuze theatervoorstellingen in Podium Hoge Woerd. Voor de leeftijd 6-9 jaar is er de TheaterKeet.

Voor de kinderen die liever met hun handen werken is er De Vrijstaat KunstAcademie (9+). Hier krijgen ze gedurende het jaar in diverse blokken les van verschillend beeldend kunstenaars. In de zomer (augustus) werken we tijdens de Kunstvakantieweek aan een openbaar kunstfestival (Kunst in de Openbare Ruimte). Voor de groep van 6-8 jaar is er de KunstKeet.

We geven ook kinderfeestjes bij ons op de boerderij of in de expositie in het Gebouw. De kinderfeestjes variëren per seizoen en hebben altijd raakvlakken met onze vaste activiteiten.

Uitgelicht: TheaterKeet (6+)

De TheaterKeet is voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar, die hun eerste stappen op het podium willen zetten! We gaan ontdekken op de speelvloer hoe we samen theater kunnen maken en krijgen aan het einde van de lessen een masterclass van een echte theatermaker.

Informatie & inschrijven
ONS AANBOD
6+Speurtocht

Ga op speurtocht

Op zoek naar een creatieve buitenactiviteit voor de kinderen? Meld je dan nu gratis aan voor de Vrijstaat-speurtocht. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en kan al vanaf twee personen worden gedaan. De speurtocht bestaat uit verschillende creatieve opdrachten, die je buiten doet. De route bevindt zich in de omgeving van De Vrijstaat en is ongeveer 2 kilometer.
aanmelden
Periode:
Hele culturele seizoen
6+KunstKeet

Experimenteer erop los bij de KunstKeet

Ben jij op zoek naar een plek in Utrecht waar jouw kind (6 t/m 8 jaar) kan experimenteren met kunst, verschillende technieken en materialen kan ontdekken en geïnspireerd wordt door professionele kunstenaars? Geef je zoon of dochter dan nu op voor de KunstKeet van De Vrijstaat.

Ieder seizoen bieden we diverse lesblokken aan. Elk blok heeft een thema, bestaat uit 6 lessen en sluit af met een masterclass van de Kunstenaar. De lessen worden gegeven door een vaste kunstvakdocent.

actueel programma
Periode:
Oktober t/m april
Data & tijden:
Een seizoen bestaat uit diverse blokken van elk 6 lessen, inclusief een masterclass van de Kunstenaar.
De lessen zijn op woensdag van 15:30-16:45 uur.
TheaterKeet - theaterles in utrecht
6+TheaterKeet

Start met theater op de TheaterKeet

Wil jij supergraag theaterles op De Vrijstaat, maar ben je nog te jong voor onze TheaterAcademie? Goed nieuws: na de voorjaarsvakantie starten we met de TheaterKeet! Net als bij onze KunstKeet bestaat dit programma uit 6 lessen waarvan de laatste les een masterclass is van een theatermaker. De TheaterKeet is voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar, die theater door hun bloed voelen stromen!
actueel programma
Periode:
Oktober t/m april
Data & tijden:
Een seizoen bestaat uit diverse blokken van elk 6 lessen, inclusief een masterclass van een theatermaker.
De lessen zijn op woensdag van 14:30-15:45 uur.
6+Exposities

Exposities & workshops voor kinderen

Elk jaar ontwikkelt De Vrijstaat een interactieve expo met atelier. In het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat, richten wij samen met een kunstenaar een langlopende tentoonstelling in rond een thema. In deze langlopende expo’s maakt je niet alleen kennis met het werk van de kunstenaars, maar ga je in het atelier zelf aan de slag met de ideeën, technieken en materialen van de kunstenaar. In de weekenden zijn wij open voor losse bezoekers en door de week te bezoeken voor scholen en andere groepen.
actueel programma eerdere exposities
Periode:
Februari t/m november
Data & tijden:
Elke zondag tussen 12 en 17 uur, extra tijdens schoolvakanties.
6+Kinderfeestjes

Vier je verjaardag met een uniek kinderfeestje op De Vrijstaat

Op De Vrijstaat kun je ook feest vieren. Wij hebben twee verschillende feesten op het menu staan: een Expo-feest en een Radio Vrijstaat-feest. Bij het Expo-feest krijg je een exclusieve rondleiding door onze interactieve expositie van dat moment. In de werkplaats van Radio Vrijstaat maak je je eigen verjaardagspodcast.
actueel aanbod
Periode:
Volledig cultureel seizoen
Data & tijden:
Kinderfeestjes kunnen op aanvraag op elke gewenste dag en tijd plaatsvinden, mits onze locatie beschikbaar is en we een Vrijstaat-begeleider voor de gewenste dag en tijden kunnen vinden.
8+Theater

Voorstellingen van De Vrijstaat Theaterfamilie

Ieder voorjaar produceert De Vrijstaat Theaterfamilie een theaterproductie. Dit jaar brengen wij de 11e fabuleuze voorstelling waarin dieren de hoofdrol spelen. Een professionele cast van theatermakers en acteurs wordt aangevuld met kinderen, jongeren en studenten die samen werken aan deze bijzondere muziektheaterproducties. Op deze manier brengt De Vrijstaat talentontwikkeling, kunsteducatie, jonge makers en profs samen in een voorstelling die staat als een huis! De voorstelling worden uitgebracht in Podium Hoge Woerd.
actueel programma eerdere voorstellingen
Periode:
Voorjaar (mei-juni)
Data & tijden:
We spelen 4 openbare voorstellingen (vr, za, zo, wo) en meerdere schoolvoorstellingen (ma, di & wo) in Podium Hoge Woerd.
8+Kunstvakantieweek

Feestelijke afsluiting zomervakantie met de Kunstvakantieweek

Tijdens de laatste week van de zomervakantie werken kinderen en jongeren samen met kunstenaars aan speciale kunstobjecten, installaties en performances. Een week lang werk je in een groep aan een kunstwerk geïnspireerd op een wisselend thema. Deze werken worden aansluitend gepresenteerd tijdens een afsluitend festival. Tijdens de kunstvakantieweek is De Vrijstaat je huis, leef je het leven van een kunstenaar en is een eigen festival de kans om jezelf en je werk aan de wereld te laten zien.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Zomer (augustus)
Data & tijden:
De laatste week van de schoolvakantie. Ma t/m vr van 9 tot 17 uur. Za en zo afwijkende tijden.
8+KookKeet

Dé kookclub voor jongens en meisjes uit Utrecht

Voor kinderen die van koken houden hebben wij de KookKeet. In blokken van zes lessen ga je met de Vrijstaat-kok de keuken in en leer je iedere week nieuwe recepten, technieken en ingrediënten kennen. De les wordt afgesloten met een proeverij en je neemt ook iets lekkers mee naar huis om je kookkunsten te delen. De KookKeet verzorgt ook de hapjes bij een Vrijstaat evenement zodat je alles wat je hebt geleerd ook echt in de praktijk kunt brengen. De KookKeet is een uniek kindercatering bedrijf.
actueel programma
Periode:
najaar
Data & tijden:
Een lessenreeks bestaat uit 6 kooklessen op dinsdagmiddag (15:00-17:30 uur) en 1 catering moment op de zaterdag.
9+KunstAcademie

Je kunstenaarschap ontdekken op De Vrijstaat KunstAcademie

Op De Vrijstaat KunstAcademie maken kinderen en jongeren kennis met veel verschillende kunstvormen. Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juni) en werkt met drie verschillende kunstenaars. Ieder blok is anders en je werkt steeds verder aan het ontwikkelen van je eigen kunstenaarschap.

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren (9-15 jaar) die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Je werkt elke week op De Vrijstaat en sluit ieder blok af met een tentoonstelling of presentatie. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar.

actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Volledig cultureel seizoen (september t/m juli)
Data & tijden:
Een seizoen bestaat uit 3 blokken van elk 10 lessen.
De lessen zijn op zaterdagochtend van 10 tot 12:30 uur.
10+TheaterAcademie

Leer het theatervak in de praktijk en van professionals!

De Vrijstaat TheaterAcademie is een leerwerkplaats voor kinderen en jongeren die theater in hun bloed voelen stromen. Je werkt in een jaarprogramma, bestaande uit drie blokken en werkt toe naar het meespelen in de jaarlijkse theatervoorstelling van De Vrijstaat. Je werkt samen met professionals uit de theaterwereld en maakt onderdeel uit van De Vrijstaat Theaterfamilie. Je start het jaar met elementaire toneeltraining en basis vaardigheden. In het tweede blok werk je aan scenes en personages op basis van het script en in het derde blok repeteer je met de cast aan de voorstelling die gespeeld gaat worden in Podium Hoge Woerd.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Oktober t/m mei
Data & tijden:
Een seizoen bestaat uit 3 blokken van elk 8 lessen.
De lessen zijn op vrijdagmiddag- en avond.
De week voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm montage en (generale) repetities.