Home > Kinderen

Activiteiten voor kinderen

De Vrijstaat biedt een ruim aanbod voor kinderen. Van korte workshops tot langdurige (jaar)programma’s, van koken tot beeldende kunst en van theater tot creatieve workshops: iedereen kan er zijn hart ophalen. Bekijk hieronder een overzicht van ons aanbod.

 

We bieden verschillende doorlopende cursussen aan. Kinderen die graag op het podium staan kunnen zich opgeven voor de TheaterAcademie (10+). Misschien is beeldende kunst meer je ding: dan is er de KunstKeet (6+) en de KunstAcademie (10+). Wil je toneel én kunst? Dan kun je terecht in onze PodiumKeet (6+), waar je op een laagdrempelige manier kennismaakt met alle facetten van het theater. Als je wil experimenteren met geuren en smaken en jouw kookkunsten aan anderen durft te serveren kun je je opgeven voor de KookKeet (8+).

Meer op zoek naar een uitje met de familie? Kom dan naar onze jaarlijkse doe-expositie (6+) die iedere zondag geopend is, of bezoek in het voorjaar onze theatervoorstelling (8+) in Podium Hoge Woerd. En vergeet ook onze jaarlijkse Kunstvakantieweek (8+) in augustus en de doorlopende kinderfeestjes niet!

Uitgelicht: de PodiumKeet (6+)

Deze nieuwste Keet-cursus van De Vrijstaat is een verrassende mix van theater en beeldende kunst voor iedereen vanaf 6 jaar. Hier leer je spelenderwijs alle facetten van het theater kennen! Je maakt op een laagdrempelige manier kennis met toneelspelen maar gaat ook creatief aan de slag met je handen.

> Meer informatie & inschrijven
ONS AANBOD
6+Doe-expositie
Elk jaar ontwikkelt De Vrijstaat een nieuwe interactieve expositie. In het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat, richten wij samen met een kunstenaar een langlopende tentoonstelling in rond een thema. In deze langlopende expo’s maakt je niet alleen kennis met het werk van de kunstenaars, maar ga je ook zelf aan de slag met de ideeën, technieken en materialen van de kunstenaar. Iedere zondag en in de schoolvakantie zijn we open voor bezoekers; doordeweeks ontvangen we groepen en schoolklassen.
actueel programma
6+KunstKeet
Ben jij op zoek naar een plek in Utrecht waar jouw kind (6 t/m 8 jaar) kan experimenteren met kunst, verschillende technieken en materialen kan ontdekken en geïnspireerd wordt door professionele kunstenaars? Geef je op voor de KunstKeet! Ieder blok heeft een thema en bestaat uit zes lessen, inclusief een masterclass van een kunstenaar.
actueel programma
6+PodiumKeet
In de PodiumKeet leer je spelenderwijs alle facetten van het theater kennen. Je maakt op een laagdrempelige manier kennis met toneelspelen maar gaat ook creatief aan de slag met je handen. Maskers maken en daarmee acteren, schaduwfiguren knippen en er een voorstelling mee maken, objecten tot leven brengen in een maquette… In de PodiumKeet bouw je samen aan een wereld waar fantasie, spel en kunst samenkomen.
actueel programma
6+Kinderfeestjes
Vier je verjaardag met een uniek kinderfeestje op De Vrijstaat! We hebben ieder seizoen weer nieuwe feestjes op het programma, met creatieve activiteiten en taart.
actueel aanbod
8+Theatervoorstelling
Ieder voorjaar produceert De Vrijstaat Theaterfamilie een muziektheaterproductie waarin dieren de hoofdrol spelen. Een professionele cast van theatermakers en acteurs wordt aangevuld met kinderen, jongeren en studenten die samen werken aan deze bijzondere voorstellingen. Op deze manier brengt De Vrijstaat talentontwikkeling, kunsteducatie, jonge makers en profs samen in een voorstelling die staat als een huis! De voorstelling wordt ieder jaar gespeeld in Podium Hoge Woerd.
meer informatie
8+Kunstvakantieweek
In de laatste week van de zomervakantie werken kinderen en jongeren samen met kunstenaars aan speciale kunstobjecten, installaties en performances. Ieder jaar heeft de Kunstvakantie een ander thema, en op het einde worden de kunstwerken gepresenteerd bij een openbare eindpresentatie.
meer informatie
8+KookKeet
De KookKeet is er om te experimenteren met smaken en geuren. In blokken van zes lessen ga je met de Vrijstaat-kok de keuken in en leer je iedere week nieuwe recepten, technieken en ingrediënten kennen. Wat je maakt neem je elke week mee naar huis, en als afsluiter verzorgt de KookKeet-groep hapjes bij een echt Vrijstaat evenement.
actueel programma
9+KunstAcademie
De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren (9-15 jaar) die hun creatieve skills willen ontwikkelen. Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juni) en werkt met drie verschillende kunstenaars, ieder met hun eigen kunstdiscipline. Aan het einde van ieder blok toont de groep hun werk in een tentoonstelling of presentatie.  De KunstAcademie kun je meerdere jaren volgen: hoe langer je op de academie zit, hoe meer je leert over je eigen identiteit als kunstenaar.
actueel programma
10+TheaterAcademie

Leer het theatervak in de praktijk en van professionals!

De Vrijstaat TheaterAcademie is een plek voor kinderen en jongeren die theater in hun bloed voelen stromen. Je werkt in een jaarprogramma bestaande uit drie blokken, en werkt toe naar het meespelen in de jaarlijkse theatervoorstelling van De Vrijstaat. Je werkt samen met professionals uit de theaterwereld en maakt onderdeel uit van De Vrijstaat Theaterfamilie. Het jaar start met elementaire toneeltraining en basisvaardigheden. In het tweede blok werk je aan scènes en personages op basis van het script en in het derde blok repeteer je met de cast aan de voorstelling die gespeeld gaat worden in Podium Hoge Woerd.
actueel programma meer achtergrondinformatie