Nieuwe maatregelen Flower Bomb m.i.v. zaterdag 6 november 2021
3 november 2021

Op dinsdag 2 november 2021 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekendgemaakt. Wat betekent dit voor de activiteiten van De Vrijstaat?

Met ingang van zaterdag 6 november zullen wij bezoekers vanaf 13 jaar om een coronatoegangsbewijs vragen voor toegang tot onze expositie Flower Bomb. Wij vragen jullie om een papieren of digitaal coronatoegangsbewijs + identiteitsbewijs te laten zien; dit zal bij de entree worden gescand en gecontroleerd.

Het coronatoegangsbewijs geldt ook voor presentaties en openbare evenementen (personen vanaf 13 jaar) én voor workshops aan personen van 18 jaar en ouder.

Als je een coronatoegangsbewijs nodig hebt voor een activiteit, wordt dit altijd vermeld bij de aanmelding.

Voor de workshops en lessen hoeven kinderen en jongeren tot 18 jaar gèèn coronatoegangsbewijs te hebben. Wel geldt: meld je af en blijf thuis als je klachten hebt.

Ouders die hun kinderen komen ophalen verzoeken we om zoveel mogelijk buiten hun kinderen op te wachten.

Voor alle activiteiten op De Vrijstaat geldt dat je aangemeld moet zijn of gereserveerd moet hebben.

Op de Vrijstaat gelden de gangbare hygiëneregels.

Deze pagina is ge-update na de persconferentie van 2 november 2021.

Maatregelen voor Flower Bomb verder versoepeld
29 september 2021
Vanaf 25 september zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. Dat betekent voor een bezoek aan onze doe-expo Flower Bomb dat er geen mondkapjes meer gedragen hoeven worden. We blijven werken met een maximum aantal bezoekers per tijdsblok, waardoor we geen coronatoegangsbewijs hoeven te handhaven. Je hoeft dus geen coronapas te hebben voor het bezoeken van Flower Bomb. Graag tot ziens bij onze expo!
Flower Bomb gaat eindelijk open!
2 juni 2021
Nu stap 3 van het openingsplan komend weekend ingaat, kunnen alle Vrijstaat-activiteiten weer starten en gaat onze creatieve werkplaats Flower Bomb eindelijk open. Vanaf 6 juni ben je elke zondagmiddag van harte welkom om op ontdekkingstocht te gaan in onze creatieve werkplaats. Kaartjes koop je vooraf voor een specifiek tijdslot.
test
Ook is nu eindelijk zeker dat we onze voorstelling De KattenKeet van Kato van 11 t/m 16 juni zullen spelen in Podium Hoge Woerd. Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat en theatermaker): “Het bleef weer spannend tot het laatste moment. Er staat zo’n mooie voorstelling klaar waar we de afgelopen maanden met cast en crew keihard aan gewerkt hebben. Maar een theatervoorstelling is er pas echt als hij voor publiek wordt gespeeld. Dan gaat ‘ie leven in de hoofden van de bezoekers. Dat moment willen we natuurlijk meemaken!” Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.
Goed nieuws
18 mei 2021

De afgelopen weken hebben we dankbaar gebruik gemaakt van alle buitenruimte rondom De Vrijstaat. Wind en regen hebben we met de kinderen en jongeren getrotseerd. We zijn blij dat we vanaf morgen weer een uitwijkmogelijkheid naar binnen hebben. Per 19 mei mogen onze kunst-, theater- en kooklessen weer binnen plaatsvinden.

Vanaf 30 mei is het ook mogelijk om op zondagmiddag met een groep kinderen een kunstworkshop te volgen of een kinderfeestje te vieren in onze creatieve werkplaats . Het betreft een groepsbezoek op aanvraag. Neem contact met ons op via info@devrijstaat.nl voor de mogelijkheden.

Mooi weer biedt mogelijkheden
25 februari 2021
Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag werden er helaas nog geen versoepelingen voor de culturele sector aangekondigd. Dit betekent dat onze creatieve werkplaats Flower Bomb voorlopig nog niet open gaat.
Gelukkig kunnen we wel starten met Vrijstaat-activiteiten op het buitenterrein van De Vrijstaat. Dit was voor kinderen en jongeren al langer toegestaan door de Rijksoverheid, maar nu laat ook het zachte weer het toe. De lessen van onze KunstAcademie, TheaterAcademie, TheaterKeet en KunstKeet vinden vanaf volgende week plaats in de buitenlucht. Bij slecht weer zoeken we naar een passende oplossing, zoals een online les of verplaatsen van de les. Deelnemers en ouders worden hier tijdig over geïnformeerd door de betreffende Vrijstaat-docent.
We hopen dat we over een paar weken weer helemaal open mogen. Ondertussen kun je je inschrijven voor de TheaterKeet (6+), je eigen kunstproject indienen bij VrijSpel (16+), de speurtocht VrijstaatVirus (6+) doen of je aanmelden voor onze RadioRedactie (12+). Ook kun je vanaf komende week KookVlogs bekijken via ons YouTube-kanaal.
Nog even geduld
14 januari 2021

Zoals verwacht zullen we nog even geduld moeten hebben voordat we onze Vrijstaat-activiteiten kunnen hervatten. Door de verlenging van de harde lockdown t/m 9 februari zal onze expositie Flower Bomb later starten. Na de persconferentie op 2 februari weten we hopelijk wanneer.

We hopen dat als de basisscholen en kinderopvang vanaf 25 januari alweer open mogen dit ook mogelijkheden zal bieden voor kunsteducatie voor de jeugd. We houden deze ontwikkelingen goed in de gaten.

De komende weken zullen we deelnemers en ouders informeren over het later starten of opschuiven van reeds geplande lessen. Mocht je voor die tijd een vraag voor ons hebben, mail dan naar info@devrijstaat.nl. In verband met thuiswerken zijn we telefonisch minder goed bereikbaar.

Tijdelijke sluiting ivm harde lockdown
15 december 2020

Vanaf vandaag geldt er in Nederland een harde lockdown om de verspreiding van COVID-19 te stoppen. Dit betekent dat De Vrijstaat de komende 5 weken al haar activiteiten zal stoppen en gesloten zal zijn voor publiek.

We zullen ons best doen om met al onze bezoekers en deelnemers contact op te nemen, zodat we hen kunnen informeren wat deze beslissing voor hun bezoek aan De Vrijstaat of deelname aan Vrijstaat-activiteiten zal betekenen. We doen dit in de loop van deze week. Ook met onze partnerorganisaties nemen we contact op om geplande activiteiten te verplaatsen.

Op 12 januari is er een nieuwe persconferentie. Dan weten we wat de mogelijkheden na 19 januari zijn.

De boodschap van onze minister-president gisteren kwam niet als een verrassing. Toch is het voor iedereen schrikken en snel schakelen nu we teruggaan naar de situatie van afgelopen voorjaar. We wensen jullie veel gezondheid, creativiteit en geduld de komende weken. Maak er samen fijne feestdagen van en we zien elkaar hopelijk weer snel in 2021!

Het Vrijstaat-team

Pet's Shop weer open
19 november 2020

Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen naar het niveau van 13 oktober jl. is onze expositie Pet’s Shop vanaf zaterdag 21 november weer open voor publiek.

Update nav persconferentie 3 november
4 november 2020

Naar aanleiding van de persconferentie van 3 november jl. hebben wij helaas moeten besluiten om onze expositie Pet’s Shop voor twee weken te sluiten voor publiek. Dit betekent dat Pet’s Shop vanaf zaterdag 21 november weer kan worden bezocht, mits de aangescherpte maatregelen weer worden versoepeld naar het niveau van 13 oktober. Over reeds geplande schoolbezoeken hebben we contact met de desbetreffende organisaties.

Gelukkig kunnen onze lessen van de KunstAcademie, TheaterAcademie, KunstKeet, KookKeet en de BSO-carrousels wel doorgaan:
“Uitzonderingen op de sluiting van gebouwen en het verbod op evenementen: scouting-, cultuur-, kunst- en andere jeugdverenigingen (tot en met 17 jaar)” (Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven)
Uiteraard houden we ons tijdens deze activiteiten aan de geldende hygiëneregels, zoals terug te vinden op deze pagina.

Voor andere activiteiten op De Vrijstaat (kinderfeestjes, verhuur) geldt dat wij per aanvraag zullen kijken wat er wel en niet mogelijk is en daar met de aanvrager contact over zullen opnemen.

Voor vragen zijn we bereikbaar via info@devrijstaat.nl

Mondkapjes op De Vrijstaat
1 oktober 2020

Het advies van het Kabinet om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen, hebben wij als volgt vertaalt naar ons programma:

     • Expositie Pet’s Shop & kinderfeestjes: bezoekers van 13 jaar en ouder adviseren wij een mondkapje te dragen. Onze Vrijstaat-medewerkers zullen een mondkapje dragen.
     • KunstKeet, KookKeet en KunstAcademie: deelnemers hoeven geen mondkapje te dragen. Wel zullen onze docenten/begeleiders een mondkapje dragen.
     • TheaterAcademie: deelnemers hoeven geen mondkapje te dragen. We beraden ons hoe we hier qua docenten/begeleiders mee omgaan, aangezien gezichtsexpressie een belangrijk onderdeel is van de lessen. Update volgt.
     • Huren van onze locatie: bij een bijeenkomst zonder vaste zitplaatsen adviseren wij alle gasten van 13 jaar en ouder om een mondkapje te dragen. Onze Vrijstaat-gastvrouw zal een mondkapje dragen.

Voor vragen hierover kun je contact met ons opnemen via info@devrijstaat.nl

Update nav persconferentie 28 september
29 september 2020

In de persconferentie van gisteren werden diverse maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van COVID19 aangescherpt. Gelukkig hebben deze aanscherpingen (vooralsnog) geen gevolgen voor ons Vrijstaat-programma. Wat kun jij als Vrijstaat-bezoeker/-deelnemer merken van de aangescherpte maatregelen?

     • Tijdens kantoortijden zijn Vrijstaat-medewerkers ivm thuis werken niet altijd telefonisch bereikbaar. Stuur een mail naar info@devrijstaat.nl en we beantwoorden deze zo spoedig mogelijk.
     • In onze expositie Pet’s Shop hanteren we een max. van 6 bezoekers per tijdslot. Op deze manier kunnen wij een goede doorstroom realiseren en de 1,5 meter afstand waarborgen.
     • Voor alle Vrijstaat-activiteiten geldt: check voor je bezoek onze hygiëneregels en blijf bij klachten thuis.

We hopen dat we met deze maatregelen ons programma op een veilige en coronaproof manier kunnen blijven voortzetten.

Goed nieuws!
07 mei 2020

Vanaf 11 mei kan De Vrijstaat een deel van haar activiteiten hervatten. Het gaat om:

 • De Vrijstaat KunstAcademie
 • De Vrijstaat TheaterAcademie

 

Voor beide programma’s geldt dat deze plaats zullen vinden in de buitenlucht* en we ons strikt aan de hygiëneregels zullen houden. Dat betekent:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Dit geldt niet voor kinderen (t/m 12 jaar) onderling.
 • Was je handen voor en na de activiteit.
 • Schud geen handen en geef geen high fives.
 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 graden) en/of benauwdheidsklachten.

Ouders worden door de desbetreffende kunstvakdocent geïnformeerd over de exacte startdatum, het aangepaste programma en eventuele bijzonderheden.

 

Vanaf 1 juni zal de KunstKeet worden hervat**. Ook is het vanaf die datum mogelijk om op afspraak Radio Vrijstaat te bezoeken. Voor deze bezoeken geldt:

 • Er kan 1 gezin tegelijkertijd deelnemen aan een Vrijstaat-activiteit. Dit betreft ouders en kinderen die bij elkaar in huis wonen.
 • Er is plek voor max. 6 bezoekers.
 • Kom alleen met een reservering.
 • Kom op de afgesproken tijd, maximaal 5 minuten van tevoren.
 • De Vrijstaat-workshopbegeleider houdt 1,5 meter afstand tot de bezoekers.
 • Voor aanvang van de activiteit wassen/desinfecteren alle bezoekers hun handen.
 • De bezoekers volgen de aanwijzingen van de Vrijstaat-workshopbegeleider op over de corona-maatregelen.
 • Na afloop van de activiteit desinfecteert de Vrijstaat-workshopbegeleider de ruimte, apparatuur en materialen.
 • Pas de eerder genoemde hygiëneregels toe.

 

Voor ons overige programma geldt:

 • De KookKeet is geannuleerd en de desbetreffende ouders zijn hierover geïnformeerd.
 • De Kunstvakantieweek gaat door met een beperkt aantal deelnemers. Iedereen die is bevestigd, kan deelnemen. De openbare eindpresentatie wordt verschoven naar zaterdag 12 september.
 • Kinderfeestjes kunnen weer worden geboekt vanaf 1 september.
 • Voor onze educatief programma op scholen en BSO’s hebben we rechtstreeks contact met de desbetreffende organisaties.

Wij houden bij al ons programma rekening met de maatregelen getroffen door het Kabinet en RIVM. We kijken er enorm naar uit om onze activiteiten te hervatten en jullie snel weer op De Vrijstaat te zien!

 

*Indien mogelijk wordt er vanaf 1 juni ook weer binnen gewerkt.
** Ook tijdens de KunstKeet zullen we ons aan de hygiëneregels houden.

Update corona-maatregelen
28 april 2020

Vol spanning keken wij vorige week naar de persconferentie over de coronamaatregelen. Net als jullie waarschijnlijk.

Sinds de start van alle maatregelen hebben we intern altijd gezegd de scholen te volgen qua beleid. Gaan de kinderen weer naar school, dan gaan de activiteiten op De Vrijstaat weer van start. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig. Het Kabinet heeft over buitenschoolse activiteiten alleen expliciet genoemd dat de jeugd meer ruimte krijgt voor ‘georganiseerde’ buitensport en -spel.

Maar hoe zit het dan met kunst-, theater- en kooklessen voor kinderen en jongeren? Om antwoord op deze vraag te krijgen, hebben meerdere organisaties (o.a. Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) de handen ineen geslagen en een oproep gedaan richting het Kabinet en gemeenten. Ook wij richten ons voor duidelijkheid tot de Gemeente Utrecht.

Wij staan in ieder geval te springen om ons programma weer te hervatten. Er staan nog zoveel mooie activiteiten op de planning en met sommige trajecten waren we pas net gestart. Per activiteit hebben we gekeken welke aanpassingen nodig zijn om de coronamaatregelen goed te kunnen toepassen. Hoewel dit bij de ene activiteit eenvoudiger lijkt dan bij de andere zien we voornamelijk mogelijkheden. Deze tijd vraagt om creativiteit en laten we daar nu juist voldoende van hebben.

Zodra we duidelijkheid hebben over een datum waarop we weer kinderen en jongeren op De Vrijstaat mogen ontvangen, laten wij het weten. Ook zullen we jullie informeren over hoe we het programma weer oppakken binnen de gestelde kaders.

Voor nu wensen we iedereen veel gezondheid, creativiteit en geduld in deze rare tijden.

Het Vrijstaat-team

Aangescherpte maatregelen tegen coronavirus
25 maart 2020

Sinds maandag 23 maart gelden er aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
Eén van de maatregelen is dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Dit betekent voor De Vrijstaat dat:

     • RADIO VRIJSTAAT tot 1 juni niet meer open zal gaan voor publiek.
     • er tot 1 juni geen kinderfeestjes op De Vrijstaat kunnen worden gevierd.
     • de Theaterweek (12+) in de meivakantie niet door zal gaan.

Voor onze langlopende activiteiten (KunstAcademie, TheaterAcademie, KookKeet, KunstKeet, BSO-carrousel en schooltrajecten) kijken we naar de maatregelen die gelden voor scholen en BSO’s. We zijn erg benieuwd of zij na 6 april weer open zullen gaan en wat dat dan voor onze bovengenoemde activiteiten zou kunnen betekenen. We hopen hier volgende week meer duidelijkheid over te kunnen bieden.

De Vrijstaat sluit tijdelijk haar deuren
15 maart 2020

Vandaag heeft het Kabinet aanvullende maatregelen afgekondigd in de aanpak van het coronavirus. Nu scholen en BSO’s moeten sluiten gaat ook De Vrijstaat per direct dicht voor publiek. Dit betreft al onze activiteiten.

We zullen ons best doen om met al onze bezoekers en deelnemers contact op te nemen, zodat we hen kunnen informeren wat deze beslissing voor hun bezoek aan De Vrijstaat of deelname aan Vrijstaat-activiteiten zal betekenen. We doen dit in de loop van deze week.

Deze maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot en met maandag 6 april. We hopen dat hiermee de verspreiding van het corononavirus effectief kan worden beperkt en we onze Vrijstaat-activiteiten weer snel kunnen hervatten. We blijven jullie informeren via onze website en social media-kanalen.

Update coronavirus
12 maart 2020

We kunnen ons voorstellen dat onze bezoekers en deelnemers zich afvragen wat de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus betekenen voor hun bezoek aan De Vrijstaat en/of onze activiteiten. Vandaar deze update.

 

Bij De Vrijstaat houden wij de opgegeven richtlijnen vanuit het Ministerie, RIVM en GGD aan.  

 

Zolang scholen en kinderopvang open blijven, gaan (bij voldoende en klachtenvrij personeel) alle Vrijstaat-activiteiten gewoon door. We vragen ouders om kinderen met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts thuis te houden en ons per mail over hun afwezigheid te informeren. Deze richtlijn nemen wij ook voor ons eigen personeel in acht. Mochten ouders ervoor kiezen om hun kind(eren) zonder klachten toch thuis te laten, dan hebben wij daar uiteraard alle begrip voor.

 

De nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gelden t/m 31 maart. We volgen alle ontwikkelingen op de voet en zullen tijdig informeren als bovenstaande maatregelen worden aangescherpt.

Hoe wij omgaan met het coronavirus
3 maart 2020

Beste ouders,

De afgelopen tijd is er in de media volop aandacht voor het coronavirus. Nu het coronavirus ook in Nederland is geconstateerd willen wij jullie in dit bericht informeren hoe De Vrijstaat hiermee omgaat.

 

Hoe proberen wij verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Bij De Vrijstaat houden wij de opgegeven richtlijnen vanuit het Ministerie, RIVM en GGD aan.

Naar aanleiding van de laatste informatie van het RIVM, om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het van belang om de gebruikelijke gezondheidsmaatregelingen in acht te nemen.

     • Was je handen regelmatig
     • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
     • Gebruik papieren zakdoekjes
     • NIEUW: schud geen handen

 

Wat te doen bij besmetting?
Mocht jullie zoon of dochter (of een naast gezinslid) op vakantie zijn geweest in één van de onderstaande door het RIVM aangegeven, besmette gebieden:

     • China (inclusief: Macau en Hongkong)
     • Singapore
     • Zuid-Korea
     • Iran
     • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

én als jullie zoon of dochter gezondheidsklachten heeft of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus, dan verzoeken wij jullie je kind thuis te houden en direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. In dat geval vragen wij jullie nadrukkelijk om ook ons te informeren via info@devrijstaat.nl .

Voor meer informatie over het coronavirus verwijzen wij je graag door naar de site van het RIVM. Hier vind je de meest actuele informatie en antwoord op de meest gestelde vragen.

Veel groeten,

Het Vrijstaat-team