Mondkapjes op De Vrijstaat
1 oktober 2020

Het advies van het Kabinet om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen, hebben wij als volgt vertaalt naar ons programma:

 • Expositie Pet’s Shop & kinderfeestjes: bezoekers van 13 jaar en ouder adviseren wij een mondkapje te dragen. Onze Vrijstaat-medewerkers zullen een mondkapje dragen.
 • KunstKeet, KookKeet en KunstAcademie: deelnemers hoeven geen mondkapje te dragen. Wel zullen onze docenten/begeleiders een mondkapje dragen.
 • TheaterAcademie: deelnemers hoeven geen mondkapje te dragen. We beraden ons hoe we hier qua docenten/begeleiders mee omgaan, aangezien gezichtsexpressie een belangrijk onderdeel is van de lessen. Update volgt.
 • Huren van onze locatie: bij een bijeenkomst zonder vaste zitplaatsen adviseren wij alle gasten van 13 jaar en ouder om een mondkapje te dragen. Onze Vrijstaat-gastvrouw zal een mondkapje dragen.

Voor vragen hierover kun je contact met ons opnemen via info@devrijstaat.nl

Update nav persconferentie 28 september
29 september 2020

In de persconferentie van gisteren werden diverse maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van COVID19 aangescherpt. Gelukkig hebben deze aanscherpingen (vooralsnog) geen gevolgen voor ons Vrijstaat-programma. Wat kun jij als Vrijstaat-bezoeker/-deelnemer merken van de aangescherpte maatregelen?

 • Tijdens kantoortijden zijn Vrijstaat-medewerkers ivm thuis werken niet altijd telefonisch bereikbaar. Stuur een mail naar info@devrijstaat.nl en we beantwoorden deze zo spoedig mogelijk.
 • In onze expositie Pet’s Shop hanteren we een max. van 6 bezoekers per tijdslot. Op deze manier kunnen wij een goede doorstroom realiseren en de 1,5 meter afstand waarborgen.
 • Voor alle Vrijstaat-activiteiten geldt: check voor je bezoek onze hygiëneregels en blijf bij klachten thuis.

We hopen dat we met deze maatregelen ons programma op een veilige en coronaproof manier kunnen blijven voortzetten.

Goed nieuws!
07 mei 2020

Vanaf 11 mei kan De Vrijstaat een deel van haar activiteiten hervatten. Het gaat om:

 • De Vrijstaat KunstAcademie
 • De Vrijstaat TheaterAcademie

 

Voor beide programma’s geldt dat deze plaats zullen vinden in de buitenlucht* en we ons strikt aan de hygiëneregels zullen houden. Dat betekent:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Dit geldt niet voor kinderen (t/m 12 jaar) onderling.
 • Was je handen voor en na de activiteit.
 • Schud geen handen en geef geen high fives.
 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 graden) en/of benauwdheidsklachten.

Ouders worden door de desbetreffende kunstvakdocent geïnformeerd over de exacte startdatum, het aangepaste programma en eventuele bijzonderheden.

 

Vanaf 1 juni zal de KunstKeet worden hervat**. Ook is het vanaf die datum mogelijk om op afspraak Radio Vrijstaat te bezoeken. Voor deze bezoeken geldt:

 • Er kan 1 gezin tegelijkertijd deelnemen aan een Vrijstaat-activiteit. Dit betreft ouders en kinderen die bij elkaar in huis wonen.
 • Er is plek voor max. 6 bezoekers.
 • Kom alleen met een reservering.
 • Kom op de afgesproken tijd, maximaal 5 minuten van tevoren.
 • De Vrijstaat-workshopbegeleider houdt 1,5 meter afstand tot de bezoekers.
 • Voor aanvang van de activiteit wassen/desinfecteren alle bezoekers hun handen.
 • De bezoekers volgen de aanwijzingen van de Vrijstaat-workshopbegeleider op over de corona-maatregelen.
 • Na afloop van de activiteit desinfecteert de Vrijstaat-workshopbegeleider de ruimte, apparatuur en materialen.
 • Pas de eerder genoemde hygiëneregels toe.

 

Voor ons overige programma geldt:

 • De KookKeet is geannuleerd en de desbetreffende ouders zijn hierover geïnformeerd.
 • De Kunstvakantieweek gaat door met een beperkt aantal deelnemers. Iedereen die is bevestigd, kan deelnemen. De openbare eindpresentatie wordt verschoven naar zaterdag 12 september.
 • Kinderfeestjes kunnen weer worden geboekt vanaf 1 september.
 • Voor onze educatief programma op scholen en BSO’s hebben we rechtstreeks contact met de desbetreffende organisaties.

Wij houden bij al ons programma rekening met de maatregelen getroffen door het Kabinet en RIVM. We kijken er enorm naar uit om onze activiteiten te hervatten en jullie snel weer op De Vrijstaat te zien!

 

*Indien mogelijk wordt er vanaf 1 juni ook weer binnen gewerkt.
** Ook tijdens de KunstKeet zullen we ons aan de hygiëneregels houden.

Update corona-maatregelen
28 april 2020

Vol spanning keken wij vorige week naar de persconferentie over de coronamaatregelen. Net als jullie waarschijnlijk.

Sinds de start van alle maatregelen hebben we intern altijd gezegd de scholen te volgen qua beleid. Gaan de kinderen weer naar school, dan gaan de activiteiten op De Vrijstaat weer van start. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig. Het Kabinet heeft over buitenschoolse activiteiten alleen expliciet genoemd dat de jeugd meer ruimte krijgt voor ‘georganiseerde’ buitensport en -spel.

Maar hoe zit het dan met kunst-, theater- en kooklessen voor kinderen en jongeren? Om antwoord op deze vraag te krijgen, hebben meerdere organisaties (o.a. Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) de handen ineen geslagen en een oproep gedaan richting het Kabinet en gemeenten. Ook wij richten ons voor duidelijkheid tot de Gemeente Utrecht.

Wij staan in ieder geval te springen om ons programma weer te hervatten. Er staan nog zoveel mooie activiteiten op de planning en met sommige trajecten waren we pas net gestart. Per activiteit hebben we gekeken welke aanpassingen nodig zijn om de coronamaatregelen goed te kunnen toepassen. Hoewel dit bij de ene activiteit eenvoudiger lijkt dan bij de andere zien we voornamelijk mogelijkheden. Deze tijd vraagt om creativiteit en laten we daar nu juist voldoende van hebben.

Zodra we duidelijkheid hebben over een datum waarop we weer kinderen en jongeren op De Vrijstaat mogen ontvangen, laten wij het weten. Ook zullen we jullie informeren over hoe we het programma weer oppakken binnen de gestelde kaders.

Voor nu wensen we iedereen veel gezondheid, creativiteit en geduld in deze rare tijden.

Het Vrijstaat-team

Aangescherpte maatregelen tegen coronavirus
25 maart 2020

Sinds maandag 23 maart gelden er aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
Eén van de maatregelen is dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Dit betekent voor De Vrijstaat dat:

 • RADIO VRIJSTAAT tot 1 juni niet meer open zal gaan voor publiek.
 • er tot 1 juni geen kinderfeestjes op De Vrijstaat kunnen worden gevierd.
 • de Theaterweek (12+) in de meivakantie niet door zal gaan.

Voor onze langlopende activiteiten (KunstAcademie, TheaterAcademie, KookKeet, KunstKeet, BSO-carrousel en schooltrajecten) kijken we naar de maatregelen die gelden voor scholen en BSO’s. We zijn erg benieuwd of zij na 6 april weer open zullen gaan en wat dat dan voor onze bovengenoemde activiteiten zou kunnen betekenen. We hopen hier volgende week meer duidelijkheid over te kunnen bieden.

De Vrijstaat sluit tijdelijk haar deuren
15 maart 2020

Vandaag heeft het Kabinet aanvullende maatregelen afgekondigd in de aanpak van het coronavirus. Nu scholen en BSO’s moeten sluiten gaat ook De Vrijstaat per direct dicht voor publiek. Dit betreft al onze activiteiten.

We zullen ons best doen om met al onze bezoekers en deelnemers contact op te nemen, zodat we hen kunnen informeren wat deze beslissing voor hun bezoek aan De Vrijstaat of deelname aan Vrijstaat-activiteiten zal betekenen. We doen dit in de loop van deze week.

Deze maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot en met maandag 6 april. We hopen dat hiermee de verspreiding van het corononavirus effectief kan worden beperkt en we onze Vrijstaat-activiteiten weer snel kunnen hervatten. We blijven jullie informeren via onze website en social media-kanalen.

Update coronavirus
12 maart 2020

We kunnen ons voorstellen dat onze bezoekers en deelnemers zich afvragen wat de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus betekenen voor hun bezoek aan De Vrijstaat en/of onze activiteiten. Vandaar deze update.

 

Bij De Vrijstaat houden wij de opgegeven richtlijnen vanuit het Ministerie, RIVM en GGD aan.  

 

Zolang scholen en kinderopvang open blijven, gaan (bij voldoende en klachtenvrij personeel) alle Vrijstaat-activiteiten gewoon door. We vragen ouders om kinderen met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts thuis te houden en ons per mail over hun afwezigheid te informeren. Deze richtlijn nemen wij ook voor ons eigen personeel in acht. Mochten ouders ervoor kiezen om hun kind(eren) zonder klachten toch thuis te laten, dan hebben wij daar uiteraard alle begrip voor.

 

De nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gelden t/m 31 maart. We volgen alle ontwikkelingen op de voet en zullen tijdig informeren als bovenstaande maatregelen worden aangescherpt.

Hoe wij omgaan met het coronavirus
3 maart 2020

Beste ouders,

De afgelopen tijd is er in de media volop aandacht voor het coronavirus. Nu het coronavirus ook in Nederland is geconstateerd willen wij jullie in dit bericht informeren hoe De Vrijstaat hiermee omgaat.

 

Hoe proberen wij verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Bij De Vrijstaat houden wij de opgegeven richtlijnen vanuit het Ministerie, RIVM en GGD aan.

Naar aanleiding van de laatste informatie van het RIVM, om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het van belang om de gebruikelijke gezondheidsmaatregelingen in acht te nemen.

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • NIEUW: schud geen handen

 

Wat te doen bij besmetting?
Mocht jullie zoon of dochter (of een naast gezinslid) op vakantie zijn geweest in één van de onderstaande door het RIVM aangegeven, besmette gebieden:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

én als jullie zoon of dochter gezondheidsklachten heeft of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus, dan verzoeken wij jullie je kind thuis te houden en direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. In dat geval vragen wij jullie nadrukkelijk om ook ons te informeren via info@devrijstaat.nl .

Voor meer informatie over het coronavirus verwijzen wij je graag door naar de site van het RIVM. Hier vind je de meest actuele informatie en antwoord op de meest gestelde vragen.

Veel groeten,

Het Vrijstaat-team