De Vrijstaat bestaat 10 jaar!

“Het was 2010. Er werd een vlag gehesen, het Vrijstaat volkslied werd gezongen, er werden paspoorten uitgedeeld en ik werd de ongekroonde Koningin van De Vrijstaat. Wat een eer!

Wie kan het zich nog herinneren? Het enorme grasveld dat als sokkel diende voor het Gebouw, onze expositieruimte? De Paperdome waar we onze eerste Kunstcampingweken en onze fabuleuze voorstellingen op locatie hielden? De SlingerLingerTuin met de fietscrossbaan en de boot die aan de paddenpoel stond? De enorme koeienstal naast de boerderij waar we een dansstudio in hadden gebouwd en waar de werkplaats van TafelBoom was? En voor onze deur liep de Hof ter Weide, toen nog dé toegangsweg naar Leidsche Rijn.

Wat een reis hebben wij gemaakt. Iedere verandering in onze omgeving was van invloed op ons. We kregen nieuwe buren met wie we gingen samenwerken, we werden onderdeel van een heel netwerk van culturele organisaties die gezamenlijk kunst en cultuur op de kaart zetten, we ontwikkelden steeds meer programma’s voor kinderen en jongeren die onder onze ogen groot werden. Want ook al werd ons landje steeds kleiner, onze organisatie, ons programma en de bezoekers groeiden.

Tien jaar, een stepping stone. Want ik voorzie dat ook de komende jaren weer volop in het teken van verandering staan. Maar eerst vieren we feest. Met allerlei activiteiten die zowel online als in de echte wereld zullen plaatsvinden. Op 12 september hijsen we de vlag, zingen we samen en heffen we de glazen op de volgende 10 jaar. En heel even voel ik mij dan weer een ongekroonde koningin.”

 

Daphne de Bruin (artistiek directeur)

Benieuwd naar alle activiteiten rondom ons 10-jarig jubileum?

Check het programma!