Home > Activiteiten > Jubileum

10 jaar De Vrijstaat

Op zaterdag 12 september bestond De Vrijstaat 10 jaar. We vieren dit bijzondere jubileum met diverse online en offline activiteiten in de weken rondom onze verjaardag. Met inspirerende items zoals De Vrijstaat Scheurkalender vol met Creatieve Shotjes voor je dagelijkse dosis kunst of de CD Luister naar de stem van de Grote Vrije Wolf met de 10 beste hits uit de afgelopen jaren. In de foto-expo Van Weiland tot Winkelcentrum laten we zien hoe de omgeving van De Vrijstaat in 10 jaar tijd is veranderd. Je kunt je nauwelijks meer voorstellen wat een ruimte er om ons heen was in 2010. Om het plaatje rond te krijgen halen we graag samen met ons publiek herinneringen op die we een plek kunnen geven in onze tentoonstelling. Kinderen die, net als De Vrijstaat, in september 10 jaar worden maken kans op een feest-workshop.

Tien weken lang kun je elke week een luisterverhaal verwachten dat Daphne de Bruin zelf heeft geschreven en ingesproken. Haar passie voor verhalen en voor eten komen samen in deze eetmonologen waarin voedsel, liefde en familie naadloos met elkaar verbonden zijn. De Vrijstaat trakteert iedereen graag op deze smakelijke tussendoortjes!

Op zaterdag 12 september presenteerden wij de resultaten van onze Kunstvakantieweek Kids on Fire in een Wereldtentoonstelling op en om De Vrijstaat. Dit feestelijke evenement nam de bezoekers mee naar verschillende culturen waar de verbinding met de natuur een belangrijke rol speelt. De kinderen en jongeren dansten en zongen, en we hebben gegeten en gedronken zoals dat bij een echte verjaardag hoort!

Het jubileumprogramma van De Vrijstaat wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Carel Nengerman Fonds en Ondernemersfonds Utrecht.

Draag bij met een donatie

Draag jij De Vrijstaat een warm hart toe en wil je ons graag een cadeau geven voor ons jubileum? Laat dan een donatie achter! Met jouw bijdrage maken we er een fantastisch feest van. Niet alleen op 12 september, maar ook in de weken rondom het jubileum met alle feestelijke activiteiten en lanceringen.

Doe een donatie

Jubileum artikelen nu te koop!

Bestel nu onze exclusieve jubileum-artikelen. Onze CD met 10 jaar aan muzikale hoogtepunten, de scheurkalender voor een jaar lang creatieve ideeën of een setje ansichtkaarten met een terugblik op afgelopen decenium. Op = op!

BESTEL NU IN DE WEBSHOP
JUBILEUM-ACTIVITEITEN
zondag 18 oktober

Culturele Zondag

Het Vrijstaatprogramma voor de Culturele zondag is nog in ontwikkeling, maar zal zich concentreren rond onze nieuwe interactieve expo Pet’s Shop, gemaakt door kunstenaar Pet van de Luitgaarden.

Al jaren verzamelt Pet alles wat los en vast zit en sorteert al die duizenden spullen. Hiervan weet hij weer hele nieuwe kunstwerken te maken! In Pet’s Shop worden werkplaatsen ingericht waar je zelf aan de slag kunt met het verzamelde materiaal. 3D sculpturen bouwen van oude videobanden? Knuffels verbouwen tot fashionstatements? Schudt de verzamelaar in jou wakker en ontdek hoe je oud speelgoed kunt transformeren naar een next level!

Check alle info over Pet’s Shop.

De Vrijstaat Scheurkalender

De scheurkalender is een bundel van kleine kunstopdrachten. Alle kunstenaars die betrokken waren bij onze educatieve trajecten geven input aan de kalender. Op deze manier komt een breed scala aan disciplines langs en ontstaat er een mooi overzicht van de Vrijstaat-activiteiten door de jaren heen: beeldende kunst, theater, digitale media, dans, muziek, performance en kunst in de openbare ruimte.

Vanaf 12 september is de kalender te koop!
Lees alles over de scheurkalender

Winactie voor 10-jarigen

Alle kinderen die dit najaar 10 jaar werden, konden een feestelijk selfie insturen en daarmee meedingen naar 2 gratis kaartjes voor Pet’s Shop in de herfstvakantie! Uit de kleurrijke inzendingen zijn enkele winnaars gekozen die hun verjaardag nog eens lichtelijk over konden doen met een uitdagend bezoek aan onze expo en werkplaats.

Meer over Pet’s Shop

Jubileum-CD

Er is in de afgelopen 10 jaar veel muziek gemaakt op De Vrijstaat. Al was het maar vanwege de jaarlijkse muziektheatervoorstellingen. Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan selecteren we de 10 meest tot de verbeelding sprekende nummers uit onze voorstellingen en nemen deze opnieuw op.

Luister naar de stem van de Grote Vrije Wolf is vanaf half september vrij te beluisteren via Spotify en wordt in kleine oplage uitgebracht op CD. Deze zullen we verkopen tijdens ons jubileumfeest op 12 september.

Check hier alle info over de CD

Herinneringen Ophalen

Onze archieven puilen uit van de herinneringen aan de afgelopen 10 jaar: foto’s, filmregistraties, geluidsopnames, jaarverslagen enz. Maar we willen ook heel graag van jullie horen welke herinneringen je hebt aan De Vrijstaat! Misschien ben je er geweest als kind en volg je nu een kunstopleiding, of heb je levende herinneringen aan een voorstelling waar jouw kind in meespeelde. We halen herinneringen op in de vorm van verhalen en beelden en delen het resultaat via social media en de website. Mail jouw herinnering naar info@devrijstaat.nl

Uiteraard is er voor de meest tot de verbeelding sprekende herinnering een leuke Vrijstaat-prijs weggelegd!

zaterdag 12 september

Wereldtentoonstelling

Deze zomer bouwen de kunstenaars, kinderen en jongeren van de Kunstvakantieweek de wereldtentoonstelling Kids on Fire. De wereld staat in brand en wij zijn aangestoken.

We nemen je mee naar Afrika en de Aboriginals. Deze culturen hebben stuk voor stuk een sterke band met de natuur. Samen met inspirerende kunstenaars gaan we grenzeloos ontdekken. We onderzoeken nieuwe vormen van dansmuziek en beeldende kunst en maken verbinding met de aarde, experimenteren met duurzaamheid en zoeken naar antwoorden op mondiale vragen. We delen onze ontdekkingen op de zelfgebouwde wereldtentoonstelling!

Lees meer over onze Kunstvakantieweek

Eetmonologen

Daphne de Bruin:
“In september 2020 viert De Vrijstaat haar 10-jarig jubileum. Voor dit bijzondere moment wilde ik graag de tien eetmonologen uitbrengen als luisterverhalen. Ingesproken door mijzelf, onder het motto ‘Daphne leest lekker voor’. Als cadeautje voor iedereen die in de afgelopen jaren De Vrijstaat hebben gemaakt tot wat het nu is geworden: een Kunst- en Cultuurhuis voor jong Utrecht. In de tien weken rond ons jubileum wordt er wekelijks een verhaal uitgebracht. Ik hoop dat jullie kunnen wegkruipen in de verhalen, er inspiratie uit opdoen om het leven en de liefde uitbundig te vieren. Met je familie en natuurlijk met lekker eten!”

Check hier alle eetmonologen.

Van Weiland tot Winkelcentrum

Tien jaar geleden werd De Vrijstaat omringd door grasland. Het perceel rond de boerderij strekte zich honderden meters ver uit in alle richtingen. Wil je nu De Vrijstaat vinden, dan rijd je door een wirwar van bouwterreinen, recent opgeleverde appartementen en een winkelcentrum dat zijn naam “tweede stadshart van Utrecht” eer aandoet. Als onaangetaste plek in het oog van de storm stond daar de boerderij met zijn zomerhuis, hooischuur en wagenschuur. Onveranderlijk maar voortdurend in beweging. Onder de titel Van Weiland tot Winkelcentrum delen we hoe het landschap om ons heen in tien jaar tijd drastisch is veranderd.

Lees hier meer