Home > Activiteiten > Jubileum > Eetmonologen

Eetmonologen door Daphne de Bruin

“Verhalen vertellen is mijn passie en De Vrijstaat is de plek van waaruit ik dat kan doen. Als artistiek directeur ben ik daar verantwoordelijk voor het artistieke programma. Verhalen kunnen veel verschillende vormen aan nemen. Als theaterstuk, als songtekst maar ook als tentoonstelling of evenement.

Storytelling is de rode draad die door mijn leven loopt. Met mijn achtergrond als theatermaker zijn verhalen in al hun soorten en maten niet weg te denken uit mijn leven. Via verhalen geven we letterlijk woorden aan de wereld om ons heen, maar creëren we ook een andere, nieuwe parallel werkelijkheid. Via verhalen kunnen we reizen door tijd en ruimte, kunnen we onszelf tegenkomen in een andere realiteit.

Naast het schrijven van teksten is er ook nog mijn andere passie: koken. Toen ik een aantal jaren geleden begon met het schrijven van eetmonologen kon ik deze twee liefdes met elkaar verbinden. In deze eetmonologen draait het steeds opnieuw om eten en liefde. Want eten is iets wat mensen met elkaar verbindt.

Familierelaties en eten laten zich bijzonder goed combineren en als schrijver heb ik mijn hart op kunnen halen aan alle mogelijke combinaties. Moeders en dwarse pubers, opa’s en kleinzonen, zussen, verliefde koppels of pensionada’s, in de eetmonologen komen ze allemaal aan bod. Al schrijvend komt het hele leven langs in al zijn grootsheid en banaliteit.

In september 2020 viert De Vrijstaat haar 10-jarig jubileum. Voor dit bijzondere moment wilde ik graag de 10 eetmonologen uitbrengen als luisterverhalen. Ingesproken door mijzelf, onder het motto Daphne leest lekker voor. Als kadootje voor al die mensen die in de afgelopen jaren De Vrijstaat in Leidsche Rijn hebben gemaakt tot wat het nu is geworden: een Kunst- en Cultuurhuis voor jong Utrecht.

In de 10 weken rond ons jubileum worden er wekelijks een verhaal uitgebracht. Maar speciaal voor het Leidsche Rijn zomer-doe-boek is het eerste verhaal hier al te beluisteren. Ik hoop dat jullie kunnen wegkruipen in de verhalen, je er inspiratie uit opdoet om het leven en de liefde uitbundig te vieren. Met je familie en natuurlijk met lekker eten!”

Daphne de Bruin
(kunstboerin, theaterdier, parttime diva, lekkerbek en kookjunk)

Check alle jubileumactiviteiten

10 jaar De Vrijstaat

Rond het jubileum van De Vrijstaat (12 september) vind je hier wekelijks een nieuw luisterverhaal met bijpassend recept.

Naar de Eetmonologen
Luister hier naar de Eetmonologen

1. Moestuin

Een moeder die het beste voorheeft met haar dochter. Biologisch eten en anders niet. Maar wat als de puberdochter haar eigen keuzes gaat maken? Dan druipt de spinaziesoep langs de muur en blijkt Eros een totaal nieuw perspectief te bieden op vleselijke lusten. Over moederliefde en eigenzinnige vrouwen die hun eigen koers varen.

CHECK RECEPT

2. De Bruiloft

Thuiskomen met een vriend uit een andere cultuur blijkt voor sommige vaders een onoverkomelijke zaak. De Bruiloft is het verhaal over een cultuurclash die wordt uitgevochten via een Weber-bbq. Een nukkige vader en een schoonzoon met een zuidelijk karakter vinden elkaar in een gedeelde liefde voor lamskoteletten.

CHECK RECEPT

3. Christmas Girl

Oma die er niet meer is drukt nog steeds haar stempel op een familie die het Kerstdiner hoog in haar vaandel zwaait. Een hartverscheurend relaas over hoe de oorlog nog steeds aan tafel zit in de vorm van een gans die zich er niet onder laat krijgen.

CHECK RECEPT

4. Zomerliefde

Hoe een eerste liefde zijn onuitwisbare sporen achter laat en zich verbindt aan alle zintuigen die je je maar kunt voorstellen. Sex, wellust en ander genot vormen de rots in de branding voor een zinderende monoloog over liefde en de tijd die verstrijkt. Hoopvol als een vers stokbrood met suikerzoete jam!

CHECK RECEPT

5. Feeder

Eten in zijn meest extreme vorm. Hoe liefde zich kan vertalen in een dodelijke hoeveelheid voedsel en hoe macht en overgave hand in hand kunnen lopen in een relatie. Hartverwarmend en angstaanjagend zoekt de Feeder naar een ultieme eetervaring. Maar wat heeft de mierenkoningin hier mee te maken?

CHECK RECEPT

Recept: Spinaziesoep met knoflookcrostini

4 personen – 20 min
Voorgerecht – Italiaans – Vegetarisch

Bevat per portie
345 kcal
8 g eiwit
25 g vet
23 g koolhydraten

Ingrediënten
· 5 eetlepels olijfolie
· 1 grote ui, gesnipperd
· 450 g spinazie (diepvries)
· 2 kruiden- of vleesbouillontabletten
· 2 teentjes knoflook, geperst
· 1 petit pain of stokbrood (ca. 125 g), in plakken
· 1 ei
· 100 ml slagroom of koffieroom
· nootmuskaat
· 1 eetlepel citroensap

Bereiden
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui zachtjes glazig. Voeg de spinazie met 1 liter water en de bouillontabletten toe. Breng het geheel aan de kook en laat de spinazie ontdooien. Laat de soep nog ca. 5 minuten zachtjes doorkoken.

Roer de olijfolie door de geperste knoflook. Bestrijk de broodplakjes met de knoflookolie en leg ze op de grillplaat. Schuif de plaat ca. 10 cm onder de hete grill en rooster het brood in ca. 2 minuten goudbruin. Keer de plakjes, bestrijk ze met de rest van de knoflookolie en rooster ook deze kant goudbruin.

Klop in een kommetje het ei los. Roer de room erdoor. Voeg enkele lepels hete soep toe en voeg dit mengsel dan al roerende aan de soep toe. Blijf roeren tot de soep glad gebonden is. Warm de soep nog enkele minuten zachtjes door, maar laat de soep niet meer aan de kook komen. Breng de soep op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroensap. Schep de spinaziesoep in vier borden en leg de knoflookcrostini erin.

Spinaziesoep

Recept: Lamskoteletten

4 personen

Ingrediënten
· 12-16 verse lamskoteletten
· 7-8 el olijfolie
· Vers sap van ½ citroen
· 8 teentjes knoflook (fijn)
· 4 el vers gehakte tijm
· 4 el vers gehakte rozemarijn
· 4 el vers gehakte oregano
· 1 el vers gehakte munt
· Zeezout
· Zwarte peper vers gemalen

Serveertip
Rooster er gelijk wat verse aardappels bij mee (in de schil), serveer met geroosterde tomaten of tomatensalade en je hebt een feestmaal.

Bereiden
Doe de olijfolie in een glazen schaal. Voeg de vers gehakte knoflook, de verse gesnipperde kruiden en het citroensap toe. Meng goed door elkaar.

Neem de lamskoteletten, doe er aan weerskanten zout en vers gemalen peper op. Leg ze in de marinade en draai ze een paar keer om. Dek de schaal af met plastic folie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Die smaken trekken dan lekker in het vlees.

Haal de schaal eruit en laat eerst op kamertemperatuur komen! Leg ze dan op een hete barbecue en rooster ze dan medium rare (3-5 minuten aan elke kant) gaar en bruin. Smeer af en toe in met een restje marinade.

Haal ze er dan af, bedek ze onder aluminium folie en laat minimaal 6 minuten rusten. Zo blijven ze botermals. Nu lekker kluiven want zo lekker eet je ze alleen bij een Griek.

Nog een tip: indien je veel verse kruiden hebt in je tuin, pluk, hak ze fijn en vries ze in. Zo heb je de hele winter gratis verse biologische kruiden!

Recept Jamie Oliver: gebraden gans met kerstspecerijen

8 personen – 210 min

Ingrediënten
· 1 grote gans (4-5 kg), door de slager in de lengte gehalveerd
· 6 cm verse gemberwortel
· 6 grote kaneelstokjes
· 6 stukjes steranijs
· 2 theelepels hele kruidnagels
· olijfolie
· 2 sinaasappels
· rodewijnazijn

Opmerking
“Als je nog nooit gebraden gans gegeten hebt, moet je dit zeker proberen. Het is een betrouwbare en fantastische methode, en naast een zalig hoofdgerecht levert het (met een beetje geluk) genoeg kliekjes op voor andere zalige gerechtjes. Het geplukte vlees is heerlijk in salades en stoofschotels, of in plaats van kliekjes kalkoen in het hoofdstuk Kliekjes. Maak een geniaal strooisel door restjes vel met broodkruimels fijn te malen en te roosteren.” – Jamie Oliver

Bereiden

Laat het vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4. Schil de gemberwortel, snijd hem in dunne plakjes en stamp ze samen met de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en een flinke snuf zeezout en zwarte peper in een vijzel tot een vrij grof mengsel. Wrijf er het vel van de halve ganzen mee in, leg ze met vel naar boven in de grootste braadslede die je hebt en sprenkel er wat olie op. Zet de gans 3 uur in de oven (afhankelijk van de grootte) en bedruip hem elk uur met het braadvocht uit de slede. Snijd na ongeveer 2 uur de sinaasappels doormidden en leg ze naast de gans.

De gans is gaar wanneer het vlees gemakkelijk van de poot loskomt. Nu kun je twee dingen doen. Om hem warm te serveren, met een krokant velletje en heerlijk mals vlees, moet je de stukken op een plank leggen, het krokante pootvlees in vlokken trekken en de borstfilet in plakjes snijden. Giet het braadvet in een pot, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast voor een andere keer; bijvoorbeeld voor gebakken aardappels. Giet een flinke scheut azijn in de braadslede, schraap het heerlijke aanbaksel van de bodem en sprenkel het over je vlees. Serveer met gekookte aardappels, groente en de gebruikelijke garnering.

Recept: Spaanse mosselen

4 personen

Ingrediënten
· 3 kg mosselen
· 0,5 rode peper
· 1 ui
· 2 teentjes knoflook
· 100 gr chorizo
· 1 stengel bleekselderij
· 400 gr tomatenblokjes (blik)
· scheutje witte wijn (evt. alcoholvrij)
· paar takjes peterselie (fijngehakt)
· zout

Serveertip
Garneer de Spaanse mosselen met wat fijngehakte peterselie. Serveer met brood en aioli.

Bereiden

Start met het controleren van de mosselen. Spoel ze af onder de kraan en verwijder kapotte en openstaande schelpen. Deze zijn niet goed en moet je weggooien.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadlijsten) fijn. Fruit dit aan in een (mossel)pan in wat olijfolie.

Snijd de chorizo en bleekselderij in blokjes en voeg dit toe aan de pan. Blus het geheel af met een scheutje witte wijn (evt. alcoholvrij).

Voeg de tomatenblokjes en mosselen toe en breng het op smaak met peper en zout. Doe de deksel op de pan en schud de pan tussentijds heen en weer. Na 5 minuten zijn de Spaanse mosselen klaar. Als de schelpen open staan, zijn ze klaar. Schelpen die dicht gebleven zijn, moet je weggooien.

Recept: Red Velvet Taart

Ingrediënten
Voor de cake
· 250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
· 1-2 tl rode kleurstof
· 15 gr cacaopoeder
· 200 gr boter, op kamertemperatuur
· 300 gr suiker
· 1 tl vanille-extract
· ¼ tl zout
· 3 eieren, op kamertemperatuur
· 300 gr bloem
· 1 tl baking soda
· 2 tl witte wijnazijn

Voor de roomkaascrème
· 175 gr boter, op kamertemperatuur
· 150 gr poedersuiker
· 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
· 2 tl vanille-extract

Verder nodig
· boter, om in te vetten

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken. Vet 3 ronde vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Meng er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook de baking soda en witte wijnazijn door het beslag. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de cakes in 25-30 minuten gaar. Stort ze op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Doe voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème.

Snijd de drie cakes aan de bovenkant recht bij. Verkruimel de afsnijdsels en bewaar deze. Leg één cake op een bord en strijk daar een laag van de crème over. Bedek dit met de tweede cake en strijk ook daar een laag roomkaascrème over. Dek dit af met de derde cake en bestrijk de taart bovenop en aan de zijkanten met een dun laagje crème. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestrijk de taart met de rest van de roomkaascrème en strooi de achtergehouden cakekruimels erbovenop.

Geniet van je vakantie: in eigen land, in eigen stad, in eigen wijk en misschien wel in eigen straat. De kans is heel groot dat je de vakantie dit jaar anders beleeft dan de afgelopen jaren. Dit Vakantie Doe Boek staat vol tips om Leidsche Rijn op een heel andere manier te ontdekken. Toerist in eigen wijk was nog nooit zo leuk!