Home > BSO’s en groepen

Kunsteducatie BSO & groepen

Via een eigenzinnig programma brengt De Vrijstaat kinderen, jongeren en kunstenaars samen. Met een breed aanbod op het gebied van beeldende kunst, digitale media, theater en muziek verkennen en ontwikkelen kinderen hun talenten bij ons op diverse niveaus. Lees hier meer over ons aanbod voor BSO’s en groepen.

Expositie & workshops

In onze expositieruimte het Gebouw is heel het jaar werk van een kunstenaar te zien. Kinderen kunnen daar, tussen de kunstwerken, zelf aan de slag met materiaal – een creatieve doe-expo dus. De kinderen leren zo vanuit inspiratie te werken aan hun eigen kunstenaarschap. Een bezoek aan De Vrijstaat is kunst ervaren, beleven en maken!

Theater- & KunstCarrousel

Onze Theater- en KunstCarrousel zijn cursussen van zes lessen. Ze zijn gericht op een eerste kennismaking met theater of beeldende kunst en hebben een laag instapniveau. Iedere les ga je aan de slag met een andere techniek en onderzoek je de mogelijkheden van het medium. Na zes lessen presenteer je het geleerde aan je ouders. De groep werkt met een gekwalificeerde kunstvakdocent die de passie voor het vak graag met kinderen deelt.

Familievoorstelling

Jaarlijks maakt de Vrijstaat Theaterfamilie een gloednieuwe muzikale theatervoorstelling voor 8+. Bij deze voorstelling ontwikkelen we een interactieve workshop die zowel op De Vrijstaat als op locatie kan worden gegeven. De voorstellingen spelen altijd in mei en/of juni in Podium Hoge Woerd. 

Training groepsleiders

Voor PMers en/of het gehele team kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Als onderdeel van een studiedag of teamuitje, eventueel gecombineerd met het bezoek aan onze expositie of voorstelling.

 

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN
CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden is contactpersoon voor alle programma’s omtrent de buitenschoolse opvang (BSO).

Neem contact met ons op
THEATERCARROUSEL EN KUNSTCARROUSEL

Onze Theater- en KunstCarrousel zijn twee cursustrajecten voor de BSO. De cursussen zijn gericht op een eerste kennismaking, dat betekent dat de cursus een laag instapniveau heeft. In de Carrousels worden verschillende technieken, materialen en invalshoeken geboden om met beeldende kunst of theater aan de slag te gaan. Ieder schooljaar bieden we verschillende cursussen aan. Een cursus duurt 5 weken met wekelijks een les van een uur. De laatste les is er een presentatie. Omdat iedere les binnen het gekozen thema op zichzelf kan staan is er geen probleem als er een keer een kind afwezig is.

Te kiezen thema’s en technieken TheaterCarrousel

 • De paraplu (seizoenen met fysiek theater)
 • De fiets (vertellend spel)
 • De douche (transformaties en illusie)
 • De koffer (reizen en slapstick)
 • Toon Tellegen (vertellen en transformatie)
 • Roald Dahl (verhalen en fantasie)

Te kiezen thema’s en technieken KunstCarrousel

 • Dromen (wensen en fantasie)
 • Feest (vieringen en culturen)
 • De stoel (transformaties en ontwerpen)
 • Het eten (voedsel en vervreemding)
 • De reis (landen en culturen)
 • De natuur (natuurlijke vormen en materialen)
 • Collage (stapelen en illustreren)
 • Architectuur (wonen en omgeving)

Praktische informatie

Weken en dagen
Periode 1 – week 45 t/m 49 –  maandag, dinsdag en donderdag
Periode 2  – week 3 t/m 7 – maandag, dinsdag en donderdag
Periode 3 – week 10 t/m 14 – maandag, dinsdag en donderdag

Tijden
De twee gekozen Carrousels moeten aansluitend plaatsvinden, tijden zijn van 15.00-16.00 uur of van 16.00-17.00 uur.

Locatie
In overleg: bij De Vrijstaat of op de BSO

Groep en kosten
Onze Carrousels zijn voor maximaal 12 kinderen per groep. Kosten voor de cursus als buitenschoolse activiteit zijn € 300,- per cursus (Kunsteducatie vrijgesteld van btw).

 

Op zoek naar iets anders? Op aanvraag bieden we ook een RadioCarrousel (podcast maken, taal en presenteren) en een KookCarrousel (gezond koken) aan. Neem hiervoor contact met ons op. 

CREATIEVE DOE-EXPOSITIE

Tijdens schoolvakanties zijn BSO-groepen van harte welkom om onze creatieve doe-expositie te bezoeken. Ieder jaar in februari bouwen we weer een nieuwe doe-expo, gebaseerd op een creatief thema dat in dat jaar centraal staat bij De Vrijstaat.  De expo is dan tot en met november te bezoeken. Het bezoek vindt plaats in Het Gebouw (de expositieruime van De Vrijstaat) en duurt 2 uur, en het programma bestaat uit meerdere opdrachten en workshops waardoor de kinderen zelf kunst maken, ervaren en beleven. Daarnaast bieden we rondom de expositie workshops aan die in onze expositieruimte gegeven worden.

MEER INFORMATIE OVER ONZE DOE-EXPO'S

Praktische informatie

Leeftijd
Onze creatieve werkplaats is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Data en tijden
BSO-bezoeken aan onze creatieve werkplaats vinden plaats buiten onze reguliere openingstijden. Bezoek is tijdens schoolvakanties mogelijk op maandag, dinsdag, woensdagochtend, donderdagochtend of vrijdagochtend. Met minder dan 15 kinderen is het wél mogelijk om op reguliere openingstijden te komen, boek je bezoek dan op onze website.

Groep en kosten
Maximaal 30 kinderen, en 15 kinderen per begeleider. De kosten zijn €150,- per 15 kinderen.

Belangrijk
Begeleiders vanuit de BSO hebben een actieve rol tijdens het bezoek.

FABULEUZE FAMILIEVOORSTELLINGEN

Jaarlijks maakt de Vrijstaat Theaterfamilie een gloednieuwe muzikale theatervoorstelling voor 8+. Bij deze voorstelling ontwikkelen we een interactieve workshop die zowel op De Vrijstaat als op locatie kan worden gegeven. De voorstellingen spelen altijd in mei/juni in Podium Hoge Woerd. 

MEER INFORMATIE OVER ONZE VOORSTELLINGEN

Praktische informatie

Leeftijd
Onze voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over BSO- en schoolbezoek op onze voorstellingspagina. Bij vragen kun je contact opnemen met Charlotte van Eijsden, charlotte@devrijstaat.nl.

TRAININGEN PEDAGOGISCH MEDEWERKERS

Voor pedagogisch medewerkers kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw BSO of organisatie een specifieke wens? We maken graag een offerte op maat.