9+KUNSTACADEMIEseptember 2023 - juli 2024
Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren > De Vrijstaat KunstAcademie

De Vrijstaat KunstAcademie

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren (9-15 jaar) die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.

Talentontwikkeling

De Vrijstaat richt zich op talentontwikkeling. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

Op de Vrijstaat KunstAcademie is naast de kunstenaar een vaste docent aanwezig die een deel van de lessen geeft en die de ontwikkeling van de deelnemers door de jaren heen begeleidt. Tijdens de lessen doen je onderzoek en experimenten. Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. We bespreken het gemaakte werk en zo leer je ook kijken naar kunst van anderen en hoor je wat anderen vinden van jouw werk. Kunst ontstaat door veel te oefenen en uit te proberen. Het werk dat je maakt verzamel je in een portfolio.

 

Thema

In 2024 is het jaarthema bij De Vrijstaat ‘Feesten en vieringen’. Het programma van de KunstAcademie sluit hierop aan met drie blokken over beeldende kunst, digitale media en kunst in de openbare ruimte. In het eerste blok maken we een groots real-life prentenboek; in de twee blokken die daarop volgen werken we samen met de kunstenaars die verbonden zijn aan de Vrijstaat-jaarexpositie van 2024.

Data & lestijden 2023-2024

De lessen vinden plaats op zaterdag van 10.00-12.15 uur. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.

Proefles
16 september 10.00 – 12.15 uur

Blok 1 – Beeldende kunst
23, 30 sept, 7, 28 okt, 4, 11, 18, 25 nov, 2, 9 dec. De eindpresentatie is aansluitend op de laatste les op 9 december van 12.30 tot 14.00 uur.
Blok 2 – Digitale media
13, 20, 27 jan, 3, 10 feb, 2, 9, 16, 23 maart, 6 april. De eindpresentatie is aansluitend op de laatste les op 6 april van 12.30 tot 14.00 uur.
Blok 3 – Kunst in de openbare ruimte
13, 20 april, 18, 25 mei, 1, 8, 15, 22, 29 juni, 6 juli. De eindpresentatie is aansluitend op de laatste les op 6 juli van 12.30 tot 14.00 uur.

Kosten

Voor de Vrijstaat KunstAcademie schrijf je je in voor een heel seizoen (september-juli). De deelnamekosten zijn 495 euro voor het hele jaar (30 lessen) waarvan een aanbetaling van 165 euro. Met de U-pas is de prijs voor een jaar KunstAcademie 440 euro. Een pauzehap en materiaalkosten zijn inbegrepen.

Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Neem hiervoor contact met ons op.

Toegankelijkheid

Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op. Lees meer.

VORIGE SEIZOENEN KUNSTACADEMIE
IMPRESSIE

Maak kennis met de Vrijstaat KunstAcademie

Ben jij benieuwd of onze KunstAcademie voor kinderen en jongeren iets voor jou is? Check dit filmpje over de Vrijstaat KunstAcademie, gemaakt door Charlie Feld.