123
16+Kunstenaar in Huis JONG
Home > Activiteiten > Kunstenaar in huis JONG > Eindpresentatie Kunstenaar in Huis JONG

Eindpresentatie Kunstenaar in Huis JONG

Op vrijdag 11 december presenteren Thirza Teuben (18 jaar) en Amber van den Pangaard (18 jaar), twee jonge makers die meedoen met het Vrijstaat-programma Kunstenaar in Huis JONG, het eindresultaat van hun harde werk de afgelopen maanden. Beiden kregen bij de start van hun traject een coach aangewezen en zijn samen met de desbetreffende kunstenaar(s) hun artistieke proces ingedoken.

Thirza wilde graag een eigen kleinkunstprogramma ten tonele brengen en heeft aan haar repertoire en presentatie gewerkt met singer-songwriter Merit Visser. Amber was al bezig met het ontwerpen van prints voor op kleding en heeft dit onder begeleiding van ontwerpstudio Kars en Boom uitgebouwd tot een kleine kledinglijn.

Daphne de Bruin (artistiek directeur De Vrijstaat): “Met de eindpresentatie van Amber en Thirza sluiten we het Kunstenaar in Huis JONG traject af, dat we in 2018 zijn gestart in samenwerking met het K.F. Heinfonds. De afgelopen twee jaar hebben we diverse jongeren geholpen met het realiseren van hun eigen kunstproject en hebben we verkend hoe we deze werkwijze kunnen verankeren in ons toekomstig Vrijstaat-programma. We hopen in 2021 te starten met VrijSpel. Dit is een nieuw programma voor jonge makers, gebaseerd op onze ervaringen met Kunstenaar in Huis JONG.”

In een intieme setting kun je op 11 december de presentaties van Amber en Thirza bijwonen op De Vrijstaat.

Praktische info

Datum
Vrijdag 11 december 2020

Tijden
Drie tijdsslots:
19:00 | 20: 00 | 21:00

Leeftijd
16+

Locatie
De Boerderij van De Vrijstaat

Kosten
3 euro inclusief een drankje na afloop

We hebben plek voor max. 15 bezoekers per ronde.

Nieuw kledinglabel van Amber van den Pangaard

Amber volgde vorig jaar de vooropleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en hoopt daar na haar VWO-examen Grafisch Ontwerp te gaan studeren. Amber: “Voor Kunstenaar in Huis JONG werk ik samen met Kevin en Cynthia van Kars en Boom. Dit is heel anders dan de vooropleiding. Nu leer ik hoe het is om na de kunstacademie aan het werk te gaan. Hoe pak je een opdracht aan, hoe doe je inspiratie op, hoe verklein je van heel veel inspiratie naar wat je gaat doen. Kevin en Cynthia vragen heel veel door waardoor ik ga nadenken over mijn keuzes. Wat wil ik vertellen? Wat voor gevoel krijg ik erbij? Waarom kies ik voor de kleur blauw? Ze geven ook heel veel nieuwe ideeën waardoor ik meer inspiratie krijg.”

Op 11 december presenteert Amber verschillende items: canvastasjes en truien met prints van kleerhangers en dopaminemannetjes en spijkerjasjes met teksten over fast fashion. “Ik denk dat mijn kledinglijn weergeeft hoe ik nu kijk op de mode-industrie. Ik was me er wel van bewust dat fast fashion niet goed is voor het milieu en voor arbeidsomstandigheden maar verder dacht ik er nooit echt over na. Maar door al die teksten over bijv. hoeveel liter water er nodig is zo voor mij te zien, realiseer ik mij wel dat het een groot probleem is. Dat jasje is voor mij een soort van bewustwording. De kleerhangers geven weer hoe wij steeds kleding blijven kopen. Echt dat gevoel van hebben en willen kopen. En die dopaminemannetjes geven weer hoe ik mij voel na het kopen van kleding. Voor dit ontwerp heb ik de scheikundige formule van het gelukshormoon dopamine gebruikt.”

De kledingcollectie van Amber is tijdens de eindpresentatie te koop en na afloop via de Pop-Up Gaard in het Leidsche Rijn Centrum.

Kleinkunst-performance van Thirza Teuben

Thirza haar telefoon stond altijd al vol geschreven met zinnetjes en gedichtjes, die zij vooral voor zichzelf hield. Tot ze op het Amadeus Lyceum de opdracht kreeg om een solocompositie te maken. Thirza: “Ik heb toen gekozen om een liedje van mijzelf te delen: Strijkviertel. Ik moest het spelen voor een hele zaal, terwijl ik eigenlijk teveel zenuwen had. Mijn muziekleraar was heel enthousiast. Dat is leuk om te horen, maar al die aandacht vind ik vooral overweldigend.”

Met de coaching van Merit hoopt Thirza haar zenuwen onder controle te krijgen. “Meestal deel ik mijn muziek met niemand. In de sessies met Merit heb ik wel veel gedeeld en sta ik daar open voor. Ik vind het niet erg om feedback te ontvangen, vooral als ik van tevoren weet dat dat is wat we gaan doen. Gelukkig was Merit voornamelijk positief over de liedjes die ik al had en hebben we samen gewerkt aan nieuw materiaal.”

Voor haar liedjes haalt Thirza inspiratie uit eigen ervaringen. “Alle liedjes hebben een beetje commentaar, maar eigenlijk wel met een knipoog. Zeur niet zo, geniet er nu maar.” Strijkviertel, het eerste liedje dat Thirza voor een groter publiek speelde, staat inmiddels op Spotify. Na Kunstenaar in Huis JONG hoopt ze meer nummers online te durven zetten. “Ik wil het nu wel laten horen.”

SAMEN MET

Kunstenaar in Huis JONG wordt mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds, KLUB19, Wijkbureau Leidsche Rijn en de Gemeente Utrecht.