9+KUNSTACADEMIEseptember 2019 - juli 2020
Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren > KunstAcademie seizoen 2019-2020

KunstAcademie seizoen 2019-2020

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen (9+) en jongeren die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.

Talentontwikkeling

De Vrijstaat richt zich op talentontwikkeling. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

Op De Vrijstaat KunstAcademie is naast de kunstenaar een vaste docent aanwezig die een deel van de lessen geeft en die de ontwikkeling van de deelnemers door de jaren heen begeleidt. Tijdens de lessen doen je onderzoek en experimenten. Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. We bespreken het gemaakte werk en zo leer je ook kijken naar kunst van anderen en hoor je wat anderen vinden van jouw werk. Kunst ontstaat door veel te oefenen en uit te proberen. Het werk dat je maakt verzamel je in een portfolio.

Data & lestijden 2019-2020

De lessen zijn op zaterdag van 10:00-12:30 uur. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.

Blok 1 – Lichtsculpturen
14, 21, 28 sep, 5, 12 okt, 2, 9, 16, 23, 30 nov 2019
Blok 2 – Illustratie
11, 18, 25 jan, 1, 8, 15 feb, 7, 14, 21, 28 maart 2020
Blok 3 – KunstVirus
16, 23 mei, 6, 13, 20, 27 juni, 4 en 11 juli 2020


Wegens corona hanteren we hygiëne-richtlijnen voor deelname aan De Vrijstaat KunstAcademie.

Kosten

Voor De Vrijstaat KunstAcademie schrijf je je in voor een heel seizoen (sep-juli). Soms is het mogelijk om tussentijds in te stromen bij het begin van een nieuw blok (in januari of april). Stuur een mail naar info@devrijstaat.nl als je hiervoor interesse hebt.

De deelnamekosten zijn 420 euro voor het hele jaar (30 lessen). Een pauzehap en materiaalkosten zijn inbegrepen. Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdcultuurfonds.

HYGIENE REGELS DEELNEMERS
 • Ouders brengen en halen hun kind(eren) op het buitenterrein van De Vrijstaat en houden hierbij onderling afstand.
 • In de boerderij en in het Gebouw worden looproutes gemarkeerd, zodat er voldoende afstand kan worden gegarandeerd tussen alle aanwezigen. Houd je aan deze looproutes.
 • De Vrijstaat-begeleider houdt 1,5 meter afstand tot de deelnemers.
 • Voor aanvang van de activiteit wassen/desinfecteren alle deelnemers hun handen.
 • De deelnemers volgen de aanwijzingen van de Vrijstaat-begeleider op over de corona-maatregelen.
 • Na afloop van de activiteit helpen de deelnemers met het opruimen van de gebruikte materialen en schoonmaken van hun eigen werkplek.
 • Ga na de Vrijstaat-activiteit meteen weer naar huis.

Pas de hygiëneregels toe:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Dit geldt niet voor kinderen (t/m 12 jaar) onderling.
 • Was je handen voor en na de activiteit.
 • Schud geen handen en geef geen high fives.
 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 graden) en/of benauwdheidsklachten.
SEIZOEN 2019-2020
SLichtsculptuur kunstacademie vrijstaat
Blok 1Lichtsculpturen

Lichtsculpturen

Ben je wel eens met je zelf gemaakte lampion langs de deuren gegaan met Sint Maarten? Hoe zou je het vinden om met je zelf gemaakte lichtgevende kunstwerk dwars door de binnenstad van Utrecht te lopen, terwijl honderden mensen je prachtige werk bekijken? Lijkt je dat wat? Dan is dit je kans! Samen met kunstenaar Jurrian van den Haak ontwerp en maak jij een prachtig lichtgevend sculptuur van wilgentenen, zijdevloeipapier, tape en led verlichting, waarna je meeloopt in de Sint Maarten Parade op zaterdagavond 9 november.
check dit filmpje
Wanneer:
14 september t/m 30 november 2019
Openbare eindexpositie:
30 november 2019
Blok 2Illustratie

Illustratie

Houd je van tekenen? Dan kun je tijdens dit blok je hart ophalen. We gaan aan de slag met grafisch en illustratief ontwerpen. Dit doen we met Cynthia en Kevin van Studio Kars+Boom. Dit ontwerp duo geeft kleur aan verhalen door deze te visualiseren in infographics, plattegronden, (stads)landschappen, huisstijlen en illustraties. Cynthia en Kevin starten altijd analoog met illustreren, waarna ze de illustratie en typografie digitaal omzetten.

De illustratiekunstwerken van de kinderen en jongeren komen te hangen in de bibliotheek in het Leidsche Rijn Centrum.

bekijk hun portfolio
Wanneer:
11 januari t/m 28 maart 2020
Openbare eindexpositie:
28 maart 2020
Kunst Virus
Blok 3KunstVirus

KunstVirus

Er woekert een virus rond, een onvoorspelbaar virus dat grote verandering met zich mee brengt; Het KunstVirus! Geïnspireerd op het werk van Tanja Smeets geven de kinderen en jongeren van de KunstAcademie vorm aan het KunstVirus. Hoe ziet het eruit, hoe gedraagt het zich en waar kom je het allemaal tegen? Ze werken toe naar een installatie wat in en om De Vrijstaat te zien zal zijn.

Maria Watjer, voorheen stagiair bij De Vrijstaat KunstAcademie, zal vanaf heden als vakdocent Charlotte van Eijsden ondersteunen. Samen hebben zij de lessen voorbereid en hebben heel veel zin om de kinderen weer te mogen ontvangen op De Vrijstaat!

Wanneer:
16 mei t/m 11 juli 2020

De Vrijstaat KunstAcademie

Benieuwd wat je op De Vrijstaat KunstAcademie kunt verwachten? Check dan dit filmpje, gemaakt door Charlie Feld.