9+THEATERACADEMIE2019-2020
Home > Activiteiten > TheaterAcademie voor kinderen en jongeren > Theateracademie 2019-2020

TheaterAcademie seizoen 2019-2020

Na een succesvol eerste seizoen gaat De Vrijstaat TheaterAcademie door. Voor kinderen en jongeren die het theatervak in de praktijk willen leren bieden wij een traject waarin je toe werkt naar een theatervoorstelling waar je onderdeel gaat uitmaken van een professionele cast. Dit keer spelen de kinderen en jongeren mee in de Vrijstaat-voorstelling DODO live!

Theaterweek voor jongeren

Ben je 12-18 jaar? Dan kun je je opgeven voor de Theaterweek in de meivakantie. Van dinsdag tot en met zaterdag ga je iedere dag spelen in een filmscène. Deze clips vormen een onderdeel van de theatervoorstelling DODO live! Sta jij in juni op de rode loper bij de première in Castellum Hoge Woerd? 

Jaartraject voor kinderen (inschrijving gesloten)

Ben je 9-12 jaar? Dan kun je je opgeven voor het jaartraject. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. Er is een lesgroep op de woensdag- en een lesgroep op de vrijdagmiddag.

DODO live!

DODO live! vertelt het verhaal van de jonge klimaatactiviste Eva. Zij komt terecht in de tussenwereld waar de uitgestorven dieren zich bevinden en waar nieuwe soorten weer ontstaan. Een mysterieus universum waar een constante strijd woedt tussen het oude dat verdwijnt en het nieuwe dat verschijnt. In de voorstelling wisselen livescènes af met filmscènes, waarin we zien we hoe de elementen water, aarde, vuur, lucht en tijd het verhaal steeds opnieuw beïnvloeden. In droomachtige taferelen, rauwe beelden en hypnotiserende clips gaan we mee op reis met Eva op haar queeste om de aarde te redden van de ondergang.

VORIGE SEIZOENEN THEATERACADEMIE
Theaterweek (12+)

Voor jongeren die theater door hun bloed voelen stromen!

Meespelen in een film? In één week 5 videoclips maken met een professionele crew? Jezelf ontwikkelen als performer voor de camera? Je meivakantie op een inspirerende plek doorbrengen? 

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die onderdeel uit willen maken van onze Vrijstaat Theaterfamilie, hebben we een intensieve trainingsweek in de meivakantie. Zes dagen lang werk je met een professionele docent en cast aan een videoproductie die onderdeel zal uitmaken van de voorstelling DODO live!

Van dinsdag tot en met zaterdag ga je iedere dag spelen in een filmscène. Iedere ochtend werk je met de regisseurs aan een scene die ’s middags wordt gedraaid. Elke scene is totaal anders zodat je veel verschillende technieken leert en diverse skills ontwikkelt. En in juni sta jij op de rode loper bij de première in Castellum Hoge Woerd!

Op De Vrijstaat TheaterAcademie nemen we je ambities serieus en werk je samen met kunstvakstudenten, jonge professionals en oude rotten in het vak. Voor deze theaterweek volg je workshops film acteren en leer je jezelf optimaal te presenteren op camera.

Praktische informatie

Leeftijd
12-18 jaar

Periode
Dinsdag 28 april t/m zondag 3 mei 2020

Tijdstip
10:00 tot 17:00 uur

Locatie
de boerderij van De Vrijstaat (plus opnames op locatie)

Kosten
175 euro* (inclusief lunch en een kaartje voor de première)

* Deelnamekosten kunnen (deels) worden betaald met budget van de U-pas

Ivm de maatregelen tegen het coronavirus vindt de theaterweek geen doorgang. Ouders worden hierover geïnformeerd.

TheaterAcademie (9+)

Kinderen van 9-12 jaar die graag theater maken kunnen zich inschrijven voor een jaarprogramma. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. (november – juni). Deze lessen en repetities worden verzorgd door de professionals van de cast en werken toe naar de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat. Van basistechnieken en elementaire toneeltraining tot personage- en sceneontwikkeling; in dit jaartraject leer je de kneepjes van het vak.

De lessen
In het eerste blok krijg je elementaire spellessen en werk je aan je basisvaardigheden. Je leert je lichaam als je belangrijkste instrument kennen via fysieke trainingen, oefeningen en improvisaties.

Tijdens het tweede blok staat het ontwikkelen van personages en scenes centraal. Je gaat dan aan de slag met het thema van de voorstelling en gaat gezamenlijk invulling geven aan de scenes waarin je mee gaat spelen en die onderdeel vormen van de eindvoorstelling.

In het laatste blok repeteer je met de professionele acteurs en de regisseur samen aan de voorstelling. Uiteindelijk komt alles samen in de montageweek die voorafgaat aan de voorstellingenreeks.

TheaterAcademie De Vrijstaat
Inschrijven niet meer mogelijk

Praktische informatie

Leeftijd
9-12 jaar

Tijdstip
woensdagmiddag van 15:00 tot 17:30 uur*
vrijdagmiddag van 15:00 tot 17:30 uur*

Data lessen:
WOENSDAGGROEP
BLOK 1: 30 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 11 december, 8, 15 januari
BLOK 2: 22, 29 januari, 5, 12, 19 februari, 4, 11, 18 maart
BLOK 3: 25 maart, 1, 15, 22 april, 13, 20, 27 mei, 3 juni
VRIJDAGGROEP
BLOK 1: 1, 8, 15, 22, 29 november, 13 december, 10, 17 januari
BLOK 2: 24, 31  januari, 7, 14, 21 februari, 6, 13, 20 maart
BLOK 3: 27 maart, 3, 17, 24 april, 15, 22, 29 mei, 5 juni

Tijdens schoolvakantie is er geen les.

Data voorstellingen
4 & 5 juli 2020

Locatie lessen
de boerderij van De Vrijstaat*

Kosten
360 euro**

*de week voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm montage en (generale) repetities. Ook wordt er dan in Podium Hoge Woerd gerepeteerd.

** Deelnamekosten kunnen (deels) worden betaald met budget van de U-pas

Wegens corona hanteren we hygiëne-richtlijnen voor deelname aan De Vrijstaat TheaterAcademie.

HYGIENE REGELS DEELNEMERS
 • Ouders brengen en halen hun kind(eren) op het buitenterrein van De Vrijstaat en houden hierbij onderling afstand.
 • In de boerderij en in het Gebouw worden looproutes gemarkeerd, zodat er voldoende afstand kan worden gegarandeerd tussen alle aanwezigen. Houd je aan deze looproutes.
 • De Vrijstaat-begeleider houdt 1,5 meter afstand tot de deelnemers.
 • Voor aanvang van de activiteit wassen/desinfecteren alle deelnemers hun handen.
 • De deelnemers volgen de aanwijzingen van de Vrijstaat-begeleider op over de corona-maatregelen.
 • Na afloop van de activiteit helpen de deelnemers met het opruimen van de gebruikte materialen en schoonmaken van hun eigen werkplek.
 • Ga na de Vrijstaat-activiteit meteen weer naar huis.

Pas de hygiëneregels toe:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Dit geldt niet voor kinderen (t/m 12 jaar) onderling.
 • Was je handen voor en na de activiteit.
 • Schud geen handen en geef geen high fives.
 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 graden) en/of benauwdheidsklachten.