KUNSTACADEMIE seizoen 2018-2019

BEELDENDE KUNST - 22 september t/m 8 december 2018

In de teken- en schilderlessen van kunstenaar Britt Dorenbosch ligt de focus op leren kijken. Welke verhalen vertellen de spullen om ons heen en welke kleuren kunnen we onderscheiden? Als je goed kijkt, zijn dat er meer dan je denkt. Aan de hand van stillevens en eigen foto's gaan we afbeeldingen ontleden en aanpassen, kleuren mengen en verschillende materialen uitproberen.


DIGITALE MEDIA - 12 januari t/m 30 maart 2019

Houd je van experimenteren met licht en kleur? Wil je weten hoe beweging in beeld eigenlijk tot stand komt? Onder begeleiding van kunstenaar Phil Bosch werken we met 16mm filmprojectoren en echte film. Zo'n filmrol laat 24 'beeldjes' per seconde zien! We tekenen op doorzichtige filmrol, bewerken bestaande films en monteren zelfgemaakte of al bestaande filmstroken tot een eigen compilatie. 


KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE  - 16 april t/m 6 juli 2019

De Dadaïsten hielden zich bezig met verschillende kunstvormen zoals tekst, absurde optredens, collages en vormden alledaagse objecten om tot kunst. Ook waren ze kritisch over wat er in de wereld gebeurde. De kunststroming Dada begon in het Café Voltaire in Zürich. Samen met kunstenaar Pluck laten we ons insprireren door de Dadaïsten en bouwen we ons eigen Café Voltaire anno 2019.

Wat kun je op de academie verwachten?

Ambacht - Leer het ambacht direct van de meester volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling. 

Talentontwikkeling - Hoe langer je de academie volgt, hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar.   

Werkwijze - Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. 

De werkplaats met materialen en gereedschappen - Van spuitbussen en houtskool tot licht en computers.

Eindpresentatie - Leer hoe je je eigen werk goed kunt presenteren en hoe je samen een tentoonstelling inricht van verschillende kunstwerken. 

Lees meer

Kunstacademie seizoen 2017-2018

 FOTOGRAFIE – 14 april t/m 7 juli 2018

Van kunstenaar Elsbeth Pijnappels leer je hoe je een verhaal kunt vertellen met foto’s en welke beeldende technieken je daarvoor kunt gebruiken. De omgeving van De Vrijstaat vormt de inspiratie voor het verhaal. 


 afgerond: THEATRALE INSTALLATIE

13 januari t/m 7 april 2018

Aan de hand van filosofische gesprekken tot kunst komen… hoe doe je dat? Samen met beeldend theatermaker Luca Stappers en filosofe voor kinderen Laura Minderhoud gingen de deelnemers een zoektocht aan naar vorm en inhoud. Hoe zet jij een idee om in een theatrale installatie?


Afgerond: KERAMIEK 


9 september t/m 25 november 2017

Klei om kunst te maken: samen met beeldend kunstenaar Eline Janssens hebben de cursisten tegels gemaakt, bakstenen geglazuurd en beelden van klei gemaakt. Daarna is er gewerkt aan het ontwerp voor het kunstwerk IK ZIT OP KUNST: een combinatie van zitmeubels en vrolijk gekleurde masten die we willen plaatsen op verschillende plekken rond onze boerderij. Dankzij 100 donateurs die onze crowfundcatie tot een succes maakten, kunnen we dit kunstwerk ook daadwerkelijk realiseren. In het voorjaar wordt IK ZIT OP KUNST gemaakt en geplaatst.

Seizoen 2016 - 2017

Ieder seizoen werken de kinderen en jongeren gedurende drie blokken intensief samen met verschillende kunstenaars. In de werkplaats werken ze met de materialen en technieken van de kunstenaar en leren zo het ambacht van de meester. In 2016-2017 waren dit Rikkert Paauw, Moniek van der Kaaden en Jochen Lange. Nieuwsgierig wat zij maakten? Kijk hier.

EARLY BIRD-actie

Meld je vóór 1 juli aan voor seizoen 2018-2019 van De Vrijstaat KunstAcademie en betaal 400 euro (ipv 420 euro) voor het complete seizoen!

INSCHRIJVEN

Praktische informatie

TIJDEN
De lessen zijn op zaterdag van 10.00-12.30. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie. 

KOSTEN
De deelnamekosten zijn 420 euro voor het hele jaar (30 lessen). Een pauzehap en materiaalkosten zijn inbegrepen. Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdcultuurfonds.

INSCHRIJVEN
Meld je vóór 1 juli via dit formulier aan voor seizoen 2018-2019 van De Vrijstaat KunstAcademie en betaal 400 euro (ipv 420 euro) voor het complete seizoen! 

IK ZIT OP KUNST

Tijdens de feestelijk afsluting van ons seizoen presenteren de kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie het eindresultaat van hun samenwerking met fotograaf Elsbeth Pijnappels. Ook onthullen we samen met hen en kunstenaar Eline Janssens het kunstwerk IK ZIT OP KUNST. Deze landmark is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van 100 donateurs. We maken de middag compleet met een muzikaaloptreden van de band Wolvenplein en lekke hapjes. 

Locatie: Boerderij van De Vrijstaat
Datum en tijd: zondag 8 juli van 13:00-14:30

Kunstacademie voor kinderen en jongeren!

“Kunst maken is veel meer dan tekenen en schilderen alleen.” 

Op De Vrijstaat KunstAcademie maken kinderen en jongeren (9-15 jaar) kennis met veel verschillende kunstvormen, materialen en technieken, ideeën en kunstenaars.

In de werkplaats werk je intensief samen met verschillende kunstenaars. Zo leer je hoe zij werken, wat zij belangrijk vinden en wat hun inspiratiebronnen zijn. Alle kunstenaars hebben werk dat past bij de belevingswereld van kinderen en hebben er plezier in om hun kennis te delen en hun vak aan kinderen door te geven.

Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juni) en werkt met drie verschillende kunstenaars. Ieder blok is anders en je werkt steeds verder aan het ontwikkelen van je eigen kunstenaarschap. 

Lees alle info in onze folder

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes