9+KUNSTACADEMIEseptember 2018 - juli 2019
Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren > KunstAcademie seizoen 2018-2019

KunstAcademie seizoen 2018-2019

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.

Talentontwikkeling

De Vrijstaat richt zich op talentontwikkeling. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

Op De Vrijstaat KunstAcademie is naast de kunstenaar een vaste docent aanwezig die een deel van de lessen geeft en die de ontwikkeling van de deelnemers door de jaren heen begeleidt. Tijdens de lessen doen je onderzoek en experimenten. Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. We bespreken het gemaakte werk en zo leer je ook kijken naar kunst van anderen en hoor je wat anderen vinden van jouw werk. Kunst ontstaat door veel te oefenen en uit te proberen. Het werk dat je maakt verzamel je in een portfolio.

Data & lestijden 2018-2019

De lessen zijn op zaterdag van 10:00-12:30 uur. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.

Blok 1 – Beeldende Kunst
22, 29 sep, 6, 13 okt, 3, 10, 17 ,24 nov, 1, 8 dec
Blok 2 – Digitale Media
12, 19, 26 jan, 2, 9, 16 feb, 9, 16, 23, 30 maart
Blok 3 – Kunst in de Openbare Ruimte
6, 13 april, 11, 18, 25 mei, 1, 15, 22, 29 juni, 6 juli

Kosten

Voor De Vrijstaat KunstAcademie schrijf je je in voor een heel seizoen (sep-juli). Soms is het mogelijk om tussentijds in te stromen bij het begin van een nieuw blok (in januari of april). Stuur een mail naar info@devrijstaat.nl als je hiervoor interesse hebt.

De deelnamekosten zijn 420 euro voor het hele jaar (30 lessen). Een pauzehap en materiaalkosten zijn inbegrepen. Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdcultuurfonds.

SEIZOEN 2018-2019
Blok 1Beeldende Kunst

Tekenen en schilderen

In de teken- en schilderlessen van kunstenaar Britt Dorenbosch ligt de focus op leren kijken. Welke verhalen vertellen de spullen om ons heen en welke kleuren kunnen we onderscheiden? Aan de hand van stillevens en eigen foto’s gaan we afbeeldingen ontleden en aanpassen, kleuren mengen en verschillende materialen uitproberen.
meer over Britt
Wanneer:
22 september t/m 8 december 2018
Openbare eindexpositie:
8 december 2018
Blok 2Digitale Media

16 mm film bewerken

Houd je van experimenteren met licht en kleur? Wil je weten hoe beweging in beeld eigenlijk tot stand komt? Onder begeleiding van kunstenaar Phil Bosch werken we met 16mm filmprojectoren en echte film. Zo’n filmrol laat 24 ‘beeldjes’ per seconde zien! We bewerken bestaande films en monteren zelfgemaakte of al bestaande filmstroken tot een eigen werk.
meer over Phil
Wanneer:
12 januari t/m 30 maart 2019
Openbare eindexpositie:
30 maart 2019
Blok 3Kunst in de openbare ruimte

Dada kunstcafé inrichten

De Dadaïsten hielden zich bezig met verschillende kunstvormen zoals tekst, absurde optredens, collages en vormden alledaagse objecten om tot kunst. Ook waren ze kritisch over wat er in de wereld gebeurde. De kunststroming Dada begon in het Café Voltaire in Zürich. Samen met kunstenaar Pluck veranderen we het Gebouw in een Dada kunstcafé.
meer over Pluck
Wanneer:
16 april t/m 6 juli 2019
Openbare eindexpositie:
6 juli 2019