9+KUNSTACADEMIEseptember 2020 - juli 2021
Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren > KunstAcademie seizoen 2020-2021

KunstAcademie seizoen 2020-2021

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren (9-15 jaar) die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.

Talentontwikkeling

De Vrijstaat richt zich op talentontwikkeling. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

Op De Vrijstaat KunstAcademie is naast de kunstenaar een vaste docent aanwezig die een deel van de lessen geeft en die de ontwikkeling van de deelnemers door de jaren heen begeleidt. Tijdens de lessen doen je onderzoek en experimenten. Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. We bespreken het gemaakte werk en zo leer je ook kijken naar kunst van anderen en hoor je wat anderen vinden van jouw werk. Kunst ontstaat door veel te oefenen en uit te proberen. Het werk dat je maakt verzamel je in een portfolio.

Benieuwd wat je op De Vrijstaat KunstAcademie kunt verwachten? Check dan dit filmpje, gemaakt door Charlie Feld.

Data & lestijden 2020-2021

Onze lessen van de KunstAcademie gaan door! Uiteraard houden we ons tijdens de activiteiten aan de geldende hygiëneregels.

De lessen zijn op zaterdag van 10:00-12:30 uur (onder voorbehoud). Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.

Blok 1 – Beeldende Kunst
19, 26 sep, 3, 10, 31 okt, 7, 14, 21, 28 nov, 12 dec
Blok 2 – Digitale Media
9, 16, 23, 30 jan, 6, 13 feb, 6, 13, 20, 27 maart
Blok 3 – Kunst in de Openbare Ruimte
10, 17 april, 8, 15, 29 mei, 5, 12, 19, 26 juni, 3 juli

Kosten

Voor De Vrijstaat KunstAcademie schrijf je je in voor een heel seizoen (sep-juli). De deelnamekosten zijn 435 euro voor het hele jaar (30 lessen). Een pauzehap en materiaalkosten zijn inbegrepen. Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdcultuurfonds.

Toegankelijkheid

Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op. Lees meer.

Proefles

Eerst even uitproberen? Kom dan mee proefdraaien tijdens de eerste les op 19 september. Deelname kost 17,50 euro en bij inschrijving voor het voor het complete seizoen wordt dit bedrag verrekend met de totale deelnamekosten. Aanmelden via het inschrijfformulier.

VORIGE SEIZOENEN KUNSTACADEMIE
SEIZOEN 2020-2021
Blok 1Beeldende Kunst

Natuur schilderen / aquarellen

Het eerste blok werken de kinderen en jongeren met kunstenaar Jolanda Schouten. Zij maakt enorme aquarellen geïnspireerd op de natuur maar ook met de natuur. Zij gaat met de kinderen en jongeren werken aan kunstwerken die onderdeel worden van onze jaarexpositie van 2021. Hiervoor nemen we de natuur onder de loep en keren we het Gebouw van De Vrijstaat binnenste buiten.
bekijk het werk van Jolanda
Wanneer:
19 september t/m 12 december 2020
Openbare eindexpositie:
12 december 2020
Blok 2Digitale Media

Natuurfotografie

Geïnspireerd door de jaarexpositie Flower Power gaan de kinderen en jongeren werken met kunstenaar Sema Bekirovic. Wij gaan landschappen manipuleren, details van bloemen en planten vastleggen, groeiprocessen filmen en collages maken van natuurlijke materialen. In dit blok leer je met andere ogen kijken en onderzoek je de kracht van de natuur. Het Gebouw van De Vrijstaat en haar omgeving is ons werkterrein.
Wanneer:
9 januari t/m 27 maart 2021
Openbare eindexpositie:
27 maart 2021
Blok 3Kunst in de Openbare Ruimte

Kunst in de Openbare Ruimte

Kunstenaar Jasper van den Boezem daagt je uit om groots te werken. We halen objecten uit elkaar en creëren iets totaal nieuws. Bouw jij mee aan je eigen ‘transformers’? Met de kracht van de natuur bouw je aan een kunstzinnige installatie voor in de openbare ruimte. Met natuurlijke elementen ontdekken we de mogelijkheden van groene stroom. Bouw jij een windmachine die muziek kan maken, een lantarenpaal op zonne-energie of een waterrad dat koffie kan zetten? Deze transformers worden getoond in het platsoen van Boedapest, de stadstuin voor de entree van De Vrijstaat.
Wanneer:
10 april t/m 3 juli 2021
Openbare eindexpositie:
3 juli 2021
Nieuw: masterclass

Om onze “Vrijstaat-veteranen” voldoende uitdaging te blijven bieden, starten we met de Masterclass. Dit programma is voor deelnemers vanaf 14 jaar die al meerdere jaren les hebben gehad op onze KunstAcademie. Ze zijn bekend met de werkwijze en de boerderij van De Vrijstaat. In de Masterclass werken de jongeren zelfstandig aan eigen kunstopdrachten, waar nodig begeleid door de meester-kunstenaar van dat blok.

Kunstdocent Charlotte:
“We zijn erg trots dat zoveel jongeren van onze KunstAcademie De Vrijstaat trouw blijven en ieder seizoen terugkeren. Wij doen er alles aan om ons programma met hen mee te laten groeien.”