123
9+KUNSTACADEMIEseptember 2020 - juli 2021
Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren > KunstAcademie seizoen 2020-2021

KunstAcademie seizoen 2020-2021

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren (9-15 jaar) die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.

Talentontwikkeling

De Vrijstaat richt zich op talentontwikkeling. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

Op De Vrijstaat KunstAcademie is naast de kunstenaar een vaste docent aanwezig die een deel van de lessen geeft en die de ontwikkeling van de deelnemers door de jaren heen begeleidt. Tijdens de lessen doen je onderzoek en experimenten. Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. We bespreken het gemaakte werk en zo leer je ook kijken naar kunst van anderen en hoor je wat anderen vinden van jouw werk. Kunst ontstaat door veel te oefenen en uit te proberen. Het werk dat je maakt verzamel je in een portfolio.

Ga gelijk naar

Data & lestijden 2020-2021

De lessen zijn op zaterdag van 10:00-12:30 uur (onder voorbehoud). Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.

Blok 1 – Beeldende Kunst
19, 26 sep, 3, 10, 31 okt, 7, 14, 21, 28 nov, 12 dec
Blok 2 – Digitale Media
13, 20, 27 feb, 6, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 17 april
Blok 3 – Kunst in de Openbare Ruimte
15, 22, 29 mei, 5, 12, 19, 26 juni, 3, 10 en 11 juli

Kosten

Voor De Vrijstaat KunstAcademie schrijf je je in voor een heel seizoen (sep-juli). De deelnamekosten zijn 435 euro voor het hele jaar (30 lessen). Een pauzehap en materiaalkosten zijn inbegrepen. Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdcultuurfonds.

Toegankelijkheid

Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op. Lees meer.

VORIGE SEIZOENEN KUNSTACADEMIE
SEIZOEN 2020-2021
Blok 1Beeldende Kunst

Natuur schilderen

Het eerste blok werken de kinderen en jongeren met kunstenaar Jolanda Schouten. Zij maakt enorme werken op Thais bamboepapier, geïnspireerd op de natuur maar ook met de natuur. Zij gaat met de kinderen en jongeren werken aan kunstwerken die onderdeel worden van onze expositie Flower Bomb. Hiervoor nemen we de natuur onder de loep en keren we het Gebouw van De Vrijstaat binnenste buiten.
bekijk het werk van Jolanda
Wanneer:
19 september t/m 12 december 2020
Eindexpositie:
12 december 2020
Blok 2Digitale Media

Natuurfotografie

Geïnspireerd door de jaarexpositie Flower Bomb gaan de kinderen en jongeren werken met kunstenaar Sema Bekirovic. Wij gaan landschappen manipuleren, details van bloemen en planten vastleggen, groeiprocessen filmen en collages maken van natuurlijke materialen. In dit blok leer je met andere ogen kijken en onderzoek je de kracht van de natuur. Het Gebouw van De Vrijstaat en haar omgeving is ons werkterrein.
Wanneer:
13 februari t/m 17 april 2021
Eindexpositie:
17 april 2021
Blok 3Kunst in de Openbare Ruimte

Groene Energie

Samen met kunstenaars Jasper van den Boezem en Manne Heijman zoomen we in op de kracht van de natuur. De natuur inspireert ons niet alleen tot het maken van prachtige kunstwerken, we kunnen ook veel leren van de natuur. Wij gaan onderzoeken hoe je op een natuurlijke manier energie kunt opwekken om een kunstwerk te laten bewegen. Denk aan kinetische energie, wind, zon en water energie.

Jasper en Manne dagen ons uit om groot te werken. Door eigen ideeën te combineren met bestaande materialen maken wij iets totaal nieuws. Met natuurlijke elementen ontdekken wij de mogelijkheden van groene energie. Bouw jij een windmachine die muziek kan maken, een lantarenpaal op zonne-energie of een waterrad dat koffie kan zetten? Deze installaties worden getoond in het plantsoen van Boedapest, de stadstuin voor de entree van De Vrijstaat.

Wanneer:
15 mei t/m 10 juli 2021
Eindexpositie:
11 juli 2021 (onder voorbehoud van versoepeling van de coronamaatregelen)
IMPRESSIE

Proefles

Ben jij benieuwd of onze KunstAcademie voor kinderen en jongeren iets voor jou is? We starten elk seizoen met een proefles, waar je je voor kunt aanmelden. Deelname kost 17,50 euro en dit wordt bij inschrijving voor het complete seizoen verrekend met de totale deelnamekosten. De eerstvolgende proefles is in september 2021. De inschrijving voor seizoen 2021-2022 start op 1 juli.

Kun jij niet wachten tot die tijd? Check dan alvast dit filmpje over De Vrijstaat KunstAcademie, gemaakt door Charlie Feld.

Nieuw dit seizoen: masterclass 14+

Om onze “Vrijstaat-veteranen” voldoende uitdaging te blijven bieden, starten we met de Masterclass. Dit programma is voor deelnemers vanaf 14 jaar die al meerdere jaren les hebben gehad op onze KunstAcademie. Ze zijn bekend met de werkwijze en de boerderij van De Vrijstaat. In de Masterclass werken de jongeren zelfstandig aan eigen kunstopdrachten, waar nodig begeleid door de meester-kunstenaar van dat blok.

Kunstdocent Charlotte:
“We zijn erg trots dat zoveel jongeren van onze KunstAcademie De Vrijstaat trouw blijven en ieder seizoen terugkeren. Wij doen er alles aan om ons programma met hen mee te laten groeien.”