PopUp - de (droom)wereld van de poppenmaker

Marionetten, handpoppen, stokpoppen of schaduwfiguren: dankzij poppenmakers en -spelers komen deze wonderlijke wezens tot leven. Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. In 2017 is Jochen Kunstenaar in Huis van De Vrijstaat. Tijdens PopUp neemt hij je mee in de wereld van de poppenmaker.

Het Gebouw is het huis van de poppenmaker. In de werkplaats staan en liggen poppen waar hij aan werkt. We zien hoe de poppen worden gemaakt en de techniek die nodig is om ze te laten bewegen. Sommige poppen zijn nog niet af. Kun jij de poppenmaker verder helpen? 

Als de poppenmaker slaapt komen in zijn droom de poppen tot leven. Samen met theatervormgever Kim van der Zijde giet Jochen hun avonturen in beeld en geluid. Dwaal door deze droomwereld en ontmoet bijzondere figuren: de in smoking gehulde mijnheer Zwart en mijnheer De Wit, de Mad Hatter en Crazy Cat, piraten, mini-mannetjes op reis naar het middelpunt der aarde, een blauwe draak, de Japanse prinses.

De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

Wil jij zelf als poppenspeler een verhaal vertellen? Ook dat kan tijdens PopUp. Met één van de handpoppen, met de reuzenpop waar je in kunt kruipen of met een pop die je zelf maakt.

Op droomreis met de Dromenstrooier

Dromenstrooier De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

Wil jij samen met onze Dromenstrooier op reis door de droom van de poppenmaker? Reserveer dan een plekje om 12.30 of 15.00 uur. 

RESERVEREN DROOMREIS POPUP

Liever zelf op droomreis? Je bent elke zaterdag en zondag welkom tussen 12 en 17 uur. 

Praktische informatie

ENTREE 5 euro per persoon | 17,50 euro voor een gezin | korting met U-pas/CJP-pas

OPENINGSTIJDEN  Vanaf 30 september tot en met 26 november iedere zaterdag en zondag open van 12 tot 17 uur. In de herfstvakantie zijn we extra open op woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 oktober.

ADRES PopUp vind je in het Gebouw, de kunstwerkplaats van De Vrijstaat. Het Gebouw ligt aan de rotonde tussen de Gele Brug en Parkwijk. Tip: navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer de auto bij het schoolgebouw. Vanaf hier zijn het Gebouw en onze boerderij te voet bereikbaar. 

De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

Jochen Lange

Jochen Lange is met hart en ziel poppenbouwer, theatervormgever en beeldend kunstenaar.

Jochen Lange De Vrijstaat PopUp

“In mijn Utrechtse atelier creëer ik unieke karakters in diverse formaten en stijlen. Poppen en objecten voor theater, musical en televisieproducties uit binnen- en buitenland ontwerp en realiseer ik met passie en zorg. Het meest trots ben ik toch wel op mijn reuzenpop: een enorme pop van meer dan 4,5 meter! Voor evenementen of festival kan ik het uiterlijk van deze reus naar wens aanpassen. Deze pop heeft als Konijn zelfs de Koning en Koningin begroet tijdens de Koningsdag in Amstelveen.”

Grote kans dat je al eens een pop van Jochen hebt gezien. Bijvoorbeeld in onze theatervoorstelling De Nacht van de Kakkerlak of in het tv-programma POPSTER! op SBS6. Hiervoor maakte Jochen Miss Izzy, één van de drie juryleden.

Miss Izzy De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

Jochen haalt zijn inspiratie uit de mensen en dieren om zich heen en op straat. Jochen: “De uitdaging bij het maken van een pop is om het geraamte zo natuurgetrouw te laten bewegen. Daar helpt kijken naar mensen en dieren heel goed bij.”

Tip

Wil jij zelf met poppenbouwer Jochen Lange aan de slag? Kom dan naar de bieb in de binnenstad tijdens de Culturele Zondag Alles kids (15 okt). In de herfstvakantie werkt Jochen in PopUp met bezoekers aan maskers voor de Sint Maarten Parade die op 4 november door de binnenstad van Utrecht trekt (18 en 20 okt.). 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes