PopUp - de (droom)wereld van de poppenmaker

Marionetten, handpoppen, stokpoppen of schaduwfiguren: dankzij poppenmakers en -spelers komen deze wonderlijke wezens tot leven. Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. In 2017 is Jochen Kunstenaar in Huis van De Vrijstaat. Tijdens PopUp neemt hij je mee in de wereld van de poppenmaker.

Het Gebouw is het huis van de poppenmaker. In de werkplaats staan en liggen poppen waar hij aan werkt. We zien hoe de poppen worden gemaakt en de techniek die nodig is om ze te laten bewegen. Sommige poppen zijn nog niet af. Kun jij de poppenmaker verder helpen? 

Als de poppenmaker slaapt komen in zijn droom de poppen tot leven. Samen met theatervormgever Kim van der Zijde giet Jochen hun avonturen in beeld en geluid. Dwaal door deze droomwereld en ontmoet bijzondere figuren: de in smoking gehulde mijnheer Zwart en mijnheer De Wit, de Mad Hatter en Crazy Cat, piraten, mini-mannetjes op reis naar het middelpunt der aarde, een blauwe draak, de Japanse prinses.

Wil jij zelf als poppenspeler een verhaal vertellen? Ook dat kan tijdens PopUp. Met één van de handpoppen, met de reuzenpop waar je in kunt kruipen of met een pop die je zelf maakt.

Reserveren

Wil je er zeker van zijn dat er plaats is in de werkplaats van de poppenmaker? Reserveer dan een plekje op zaterdag 25 november om 15:00 of zondag 26 november 12.30 of 15.00 uur. 

Zeker aan te raden als je met een groep van meer dan 4 personen wilt komen.

RESERVEREN POPUP

 

Maar je kunt ook gewoon langskomen; je bent elke zaterdag en zondag welkom tussen 12 en 17 uur. 

Praktische informatie

ENTREE 5 euro per persoon | 17,50 euro voor een gezin | korting met U-pas/CJP-pas

OPENINGSTIJDEN  Vanaf 30 september tot en met 26 november iedere zaterdag en zondag open van 12 tot 17 uur. In de herfstvakantie zijn we extra open op woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 oktober.

ADRES PopUp vind je in het Gebouw, de kunstwerkplaats van De Vrijstaat. Het Gebouw ligt aan de rotonde tussen de Gele Brug en Parkwijk. Tip: navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer de auto bij het schoolgebouw. Vanaf hier zijn het Gebouw en onze boerderij te voet bereikbaar. 

De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

Reacties bezoekers

Lees de enthousiaste blogs van Edith Rameckers voor Kidsproof en Tessa Jansen voor Bier en Appelsap.

Gemaakt door...

Jochen Lange is de poppenmaker die PopUp heeft gemaakt.

Jochen Lange De Vrijstaat PopUp

Hij is met hart en ziel poppenbouwer, theatervormgever en beeldend kunstenaar. Jochen maakt poppen en objecten voor theater, musicals en televisieproducties in binnen- en buitenland. Hij geeft ook graag workshops aan kinderen en volwassenen.

Voor PopUp kreeg Jochen hulp van Kim van der Zijde en Jan Willem Campmans. Kim maakt decors en kostuums voor theatervoorstellingen, bijvoorbeeld voor De Nacht van de Kakkerlak van De Vrijstaat. Voor PopUp richtte ze de werkplaats in waarin de poppen van Jochen te zien zijn. Jan Willem Campmans tekent, schildert en maakt digitale installaties met licht. Jan Willem verzorgde de bijzondere lichteffecten voor PopUp, zoals de lichtgevende dino. Jochen en Jan Willem hebben allebei les gegeven aan de Vrijstaat KunstAcademie.

Lees hier het interview met Jochen en Kim door U in de Wijk en neem alvast een kijkje in de droomwereld van de poppenmaker.

Met de BSO naar PopUp

Tijdens de herfstvakantie kunnen BSO-groepen de werkplaats van de poppenmaker bezoeken. Klik hier voor meer informatie.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes